Koken met KarinPasta met sardientjes

Pasta met sardientjes (lekker gewoon)

Het antwoord kwam aan als een mokerslag. Toen ik als piekerende puber mijn moeder ooit vroeg of ik nou mooi of lelijk was, antwoordde ze met de beste bedoelingen ‘Je bent gewóón’. Dat was wel het laatste wat ik wilde wezen. ‘Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’ is een uitdrukking waar ik nooit veel sympathie voor heb gevoeld. Ik droomde altijd al van groots en meeslepend, van de vrouw van de wereld die ik wilde gaan worden.

Ik geloof niet dat het daar echt van gekomen is, maar wat ik wel zeker weet is dat ik op dit moment hevig verlang naar gewoon. Immers, niets is op dit moment nog gewoon, en gaat het dat ooit nog worden? Niemand die het weet. Maar dat neemt het verlangen niet weg naar gewoon. In de zin van VC (Voor Corona). Onbedwingbare zin in normaal, desnoods het nieuwe normaal. Het nieuwe gewoon. Alleen, wat is in vredesnaam gewoon?

Op eetgebied weet ik het wel, een pastaatje. Ideaal vehikel voor van alles en nog wat, afhankelijk van wat er nog rondslingert. Dat levert zelden een gerecht op dat ik aan dinergasten zou voorschotelen, maar voldoet prima voor een doodgewone doordeweekse maaltijd in huiselijke kring. En etentjes geef ik toch al maanden niet, helaas.

Is er iets makkelijker, sneller en troostender dan een pastaatje? Zo’n bord vol dampende sliertjes of flubbeltjes voorzien van een lekkere saus.

Niet op z’n Hollands als een losse kledder bovenop gedeponeerd, maar op z’n Italiaans alvast in de pan erdoor geroerd. Veel smakelijker, veel troostender. En niet te vergeten: zo gepiept. Als ik het even niet meer weet, biedt een pastaatje altijd uitkomst. Ook dezer dagen. Ik heb geen flauw idee hoe het verder moet met de wereld NC (Na Corona), maar een gewoon lekker pastaatje in elkaar draaien, dat zie ik dan maar als mijn nuttige bijdrage. Deze is met wat spullen uit de al dan niet gehamsterde voorraad, komt u daar ook meteen vanaf.

Zelf maken, voor 4 personen:

•  400 g korte pasta (fusilli, penne, macaroni, etc.)
•  2 lekkere blikjes sardientjes
•  1 courgette
•  250 g tomaten
•  2 (pers)sinaasappels
•  2 knoflooktenen
•  handje verse basilicum (of peterselie)
•  1 theel (gerookt) paprikapoeder
•  chilivlokken (uit zo’n molentje)
•  zout & peper uit de molen

Snij de courgette in kleine stukjes, hak de knoflook fijn. Bak samen in wat olijfolie (of olie uit het sardientjesblik) in een grote koekepan. Rasp de schil van 1 schoongeboende sinaasappel boven de pan. Pers ze daarna allebei uit. Snij de tomaten in kleine stukjes en doe in de pan. Voeg sinaasappelsap toe, plus paprikapoeder, chilivlokken, zout en peper. Laat op rustig vuur zonder deksel 10-15 minuten pruttelen en inkoken.

Kook intussen de pasta gaar. Laat de sardientjes uitlekken en verwijder de graat. Hak de verse kruiden fijn. Giet de pasta af, meng meteen door de pan met tomaten-courgettesaus. Ja dat is een dwingend advies, echt, dat maakt een enorm verschil met zo’n losse flets saus bovenop. Voeg vooral een scheutje pastawater toe voor extra smeuïgheid. Proef op zout en peper.

Schep op borden: verdeel de vis en kruiden erover. Begiet met nog een fliebeltje olijfolie of sardientjesolie.

Tips:

•  Ook erg lekker met gerookte/gestoomde makreel.

•  Vang bij het afgieten van pasta altijd een beetje kookwater op, dat helpt om de saus lekker smeuïg te maken.

•  Geen verse tomaten? Het kan ook met een blik, dan iets langer laten inkoken.

info@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden