null Beeld
Beeld

ReceptCharlotte Kleyn

Pasta met paprika en room

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Wat hanenkammen, radiatoren, oortjes, tweelingen, schelpen, hoedjes, wieltjes, strikjes en ‘wurg de priester’ met elkaar gemeen hebben? Het zijn allemaal pastavormen, in de loop der tijd in Italië bedacht. In huishoudens, zoals de oortjes (orecchiette), cavatelli en busiate – zoek maar eens filmpjes op internet hoe je die met de hand maakt: hypnotiserende beelden, of juist in de fabriek, zoals radiatori en rotelle en de goeie ouwe penne. Deeg wordt ervoor met een machine door metalen vormpjes geperst.

Nou én, pasta is toch pasta? Zeer zeker niet. De keuze over welke pasta je bij welke saus serveert mag nooit lichtvoetig zijn, want de pastavorm bepaalt het mondgevoel van het gerecht. Daarbij zijn sommige vormen zijn geschikter voor bepaalde sauzen dan andere. Een dikke vleessaus valt van dunne spaghetti af, daarom serveer je hem beter bij korte pasta waar de saus lekker in kan gaan zitten, zoals rigatoni. Of juist op lange platte tagliatelle, fettucine of pappardelle die het gerecht voller doen smaken, omdat er ook ei in het deeg zit. Iets simpels als olijfolie, peper en knoflook, of een eenvoudige tomatensaus, vraagt juist weer om spaghetti.

Toen ik laatst paprika’s stond te snijden voor mijn paprika-roomsaus, twijfelde ik over de pasta die ik zou gebruiken. Omdat de saus vrij simpel is, krijgen de pastaslierten een hoofdrol op het bord; je proeft de textuur extra goed. Korte rigatoni of conchiglie zouden vast goed werken, maar lange eierpasta juist ook. Ik koos voor de laatste, want had nog een pak pappardelle liggen. Aan u de pastakeuze dus, bij deze saus. Als u hem maar niet lichtvoetig neemt.

Ingrediënten voor 4 personen

• 3 paprika’s (kleur naar keuze), in dunne reepjes
• 1 uitje, in halve dunne ringen
• 2 eetlepel olijfolie
• 1 knoflookteen, in plakjes
• 1 eetlepel tomatenpuree
• takje verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
• snuf zwarte peper of chilivlokken
• 100 milliliter room
• 400 gram pasta naar keuze

Bereiding

Smoor de paprika en ui in de olijfolie op middelhoog vuur onder een deksel tot zacht, in ongeveer 15 minuten. Breng ondertussen een grote pan water met zout aan de kook.

Doe de knoflook, tomatenpuree, tijm en peper bij de paprika en bak 2 minuten mee. Doe de room in de pan en laat 2 minuten inkoken. Breng op smaak met zout en draai het vuur uit.

Kook de pasta iets korter dan u normaal zou doen, want we garen hem nog even door in de saus. Giet de pasta af, maar bewaar een kop kookwater. Doe de pasta bij de saus met een beetje kookwater en roer op laag vuur nog 2 minuten; voeg zoveel kookwater toe tot u een romige saus hebt.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden