Recept Paprika-tomatensaus

Paprika-tomatensaus met komijn en koriander

Mijn Colombiaanse vriendin Beatriz liet me zien hoe je pollo desmechado (uit elkaar getrokken kip) maakt. Het is een variant op ropa vieja (vodden), een Zuid-Amerikaans/Spaans gerecht dat bestaat uit draadjes rundvlees vermengd met een verse paprika/tomatensaus. Het verbaast me niet dat het wereldwijd populair is, want het is voortreffelijk. Beatriz maakt het met een ­gekochte gegrilde kip, maar vertelt dat dat in haar ouderlijk huis, in het gezin met tien kinderen, uit den boze zou zijn geweest. Haar moeder roosterde de kippen zelf.

Ingrediënten voor ongeveer 6 porties:
• 2 el komijnzaad
• 2 middelgrote uien
• 2 grote rode paprika’s
• 1 groene paprika
• 4 el extra vierge olijfolie
• 2 flinke tenen knoflook fijngehakt
• zout, versgemalen peper
• 1 blik tomatenblokjes (400 g) (of gezeefde tomaten)
• 1 bosje koriander, middelfijn gehakt

Met Beatriz deel ik een buitensporige voorliefde voor komijn en verse koriander. Die voegden we rijkelijk toe aan de saus. Die stoofpotachtige saus, ‘guiso’ genaamd, was op zich al een wondertje, en deed me aan de Noord-Afrikaanse keukens denken. Hierbij dus het het recept voor de saus alleen, waarmee je kunt doen wat je wilt: zo eten, met brood en feta of eieren; of mengen met in stukjes ­getrokken gare kip of rundvlees; of mengen met kikkererwten of andere peulvruchten. Versgemalen, geroosterd komijnzaad is verreweg het lekkerst, maar gemalen komijn ­(djinten) is ook prima.

Bereidingswijze:

Rooster het komijnzaad 30 seconden tot 1 minuut in een droge koekenpan, tot het lekker geurt. Maal het zaad poederfijn (in kruiden- of koffiemolen). Pel en halveer de uien en snijd ze in dunne halve ringen. Halveer de ­paprika’s, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd ze in vrij dunne reepjes. Verhit de olie in een (braad)pan en fruit de uien in 5 minuten blond. Voeg de paprika’s toe en bak ze rustig 5 minuten mee. Voeg knoflook, zout, peper en ca. 2 tl gemalen komijn toe. Meer mag ook.

Voeg de tomaten toe met een scheutje water en stoof alles met het deksel op de pan in 30 à 40 minuten gaar en mooi ingedikt. Sudder het zo nodig langer door met het deksel schuin op de pan. Voeg 2/3 deel van de koriander toe en warm even mee. Proef op zout, ­peper en komijn. Geef de rest van de koriander er apart bij. Deze saus is genoeg voor het vlees van een kleine geroosterde kip. Meng de uit ­elkaar geplukte kip goed door de saus en warm nog even door. Lekker in pitabroodjes, met een salade ernaast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden