Recept Paprika-garnalensoep

Paprika-garnalensoep

Beeld Colourbox

Een duik in mijn koelkast leverde 4 grote rode paprika’s op, alsmede rauwe, ongepelde garnalen. Ter plekke schoot het idee van paprikasoep in mijn hoofd; een geurige soep met garnalenbouillon en gebakken garnalen. Het bakken (met knoflook, citrusschil en peterselie) geeft de garnalen een fantastische smaak. De ouzo geeft een verrassend accent; het is te vervangen door Pernod of raki. Licht hoofdgerecht of voorgerecht.

Bereidingswijze

Maak eerst de bouillon. Pel de garnalen; bewaar de schillen en eventueel de koppen. (Zet de garnalen afgedekt in de koelkast.) Verhit 2 eetlepels olijfolie in een (soep)pan en bak de peperstukjes en 1 uitgeperste teen knoflook snel aan (niet laten bruinen). Doe de garnalenschillen erbij en bak die enkele minuten, al roerend, op hoog vuur. Giet er 1,5 liter water bij, breng aan de kook en kook het 30 minuten zachtjes. Laat de bouillon iets afkoelen en zeef het. (Bewaar de bouillon in de koelkast als je het niet meteen gebruikt.)

Paprikasoep: verhit 4 eetlepels olijfolie in een flinke pan. Fruit de uien goudgeel (in 2-3 minuten). Bak 1 uitgeperste teen knoflook even mee. Voeg de paprika’s, tomaten en wat zout toe en bak alles zachtjes circa 5 minuten door. Voeg de ouzo en wijn toe en kook op hoog vuur ca. 1 minuut mee. Giet de garnalenbouillon erbij en verkruimel het bouillontablet boven de soep. Maal er peper over. Kook de soep op laag vuur circ 30 minuten door, tot de groenten zacht zijn. Laat de soep iets afkoelen en pureer het dan glad met de staafmixer (of in de keukenmachine, in gedeelten).

Verhit 2 eetlepel olijfolie in de wok. Roerbak de garnalen op hoog vuur in enkele minuten net gaar. Pers er 1 teen knoflook boven uit. Voeg citroen- en sinaasappelschil, citroensap en peterselie toe en bak de garnalen nog heel even door. Verwarm de soep opnieuw tot tegen de kook aan. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over borden en verdeel de garnalen erover. Bestrooi met koriander, en geef de rest van de koriander er bij.

Ingrediënten voor 4-6 porties

ca. 600 g rauwe, ongepelde garnalen (gewogen zonder kop)
extra vierge olijfolie
1 rood pepertje, in stukjes
3 grote tenen knoflook, uitgeperst
2 middelgrote uien, gesnipperd
4 grote rode paprika’s, in stukjes
2 rijpe tomaten, in stukjes
zout
3 el droge witte wijn
2 el ouzo
1 groenten- of kruidenbouillontablet
versgemalen peper
fijngeraspte schil van 1/2 citroen en 1/2 sinaasappel
2 el citroensap
2 el peterselie, fijngehakt
1 bosje koriander, fijngehakt 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden