null Beeld

ReceptJoke Boon

Pakora’s van linzen, knolselderij, mais en ui

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Vleesvervangers: in de supermarkt kunt u er bijna niet meer omheen. De schappen worden steeds groter en gevarieerder gevuld. De alternatieven voor populaire vleessoorten liggen zijn aan zij. Met deze toename verschijnen er ook kritische artikelen over dit gemaksproduct als alternatief voor vlees.

Over vleesvervangers zegt de éen vanuit het oogpunt van dierenwelzijn: je kunt ze beter eten dan vlees, terwijl de ander vanuit gezondheidsoogpunt meent: je kunt ze beter laten staan. Vleesvervangers zouden vaak te weinig eiwit en teveel vet bevatten en vooral ultrabewerkt zijn. Daar wringt het denk ik een beetje. Wie vegan wil eten doet dat vaak in de eerste plaats voor het dierenwelzijn, op de voet gevolgd door milieu-, en gezondheidsmotieven. Wie plantaardig eet, en daar benoem ik meteen een verschil tussen beiden, doet dit vooral uit gezondheidsoverwegingen.

Voor mij ligt het ergens in het midden. Als ik de vleeswaren die mijn man op brood eet bekijk dan denk ik: dat is óok ultrabewerkt. Net zoals veel worst en andere vleessoorten dat zijn. Ik bewandel daarom, zoals bij veel zaken in het leven, de gulden middenweg. Soms eet ik een vleesvervanger (en sommige vind ik lekker!), maar vaker maak ik zelf een eiwitrijk alternatief voor vlees. Uiteraard komt mijn geliefde ingrediënt de peulvrucht dan uit de kast, want peulvruchten zijn een heel goede en goedkope bron van eiwit.

Vandaag gebruik ik linzen en eiwitrijk kikkererwtenmeel in pakora’s: heerlijke, smaakvolle groentekoekjes, die net uit de pan het allerlekkerst zijn. De rauwe groenten worden alleen tijdens het bakken verhit en licht gegaard en houden zo voldoende bite. Een ideaal en eiwitrijk lunch-, voor-, bijgerecht of (borrel)hapje.

Ingrediënten voor 16 stuks

• 100 g gekookte belugalinzen (of een andere soort linze die heel blijft tijdens het koken), uitgelekt, dat is 45 g ongekookt gewicht
• 250 g stevige groenten; ik nam een mengsel van geraspte knolselderij, zoete aardappel, mais (uit blik) en lente-ui, en wat lente-ui in dunne ringetjes gesneden
• 1 tl gemalen komijn
• 1 tl gemalen koriander
• ¾ tl zout
• ½ tl bakpoeder
• 150 g kikkererwtenmeel
• 250 ml bruisend water
• zonnebloemolie
• zout om te bestrooien

Bereiding

Meng komijn, koriander, zout, bakpoeder, kikkererwtenmeel en het water tot een dik beslag. Laat 10 minuten rusten en roer dan nogmaals door: eventuele klontjes zullen dan verdwijnen. Schep de linzen en geraspte groenten erdoor.

Verhit een flinke laag (2-3 cm) olie in een diepe koekenpan. Verhit totdat er zich, als u de steel van een pollepel erin steekt, belletjes rond de lepel vormen. Schep met een lepel bergjes beslag in de olie en druk ze iets plat. Frituur/bak ze in 3-4 minuten aan elke kant bruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi licht met zout voor het opdienen.

Ze zijn zo al lekker, maar ook met srirachasaus of sweet chilisaus erbij.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden