ReceptJoke Boon
Paddenstoelenpizza voor iemand die niks mag
Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.
Onlangs kreeg ik iemand aan mijn tafel die om gezondheidsredenen een aantal voedingsmiddelen niet mag eten. Tarwe, spelt, noten, pinda’s, peulvruchten, tomaat en paprika zijn voortaan verboden.
Het leek me geen reden om niet aan mijn tafel te kunnen verschijnen. Ik bedacht een aantal opties maar keerde telkens terug naar een pizza-achtig iets. En zo knutselde ik een bodem van aardappel en boekweit, die ik heel dun uitrolde op een bakplaat, maakte ik zelf romige crème fraîche van haver, smoorde ik uien en paddenstoelen, (dit laatste geïnspireerd op een recept uit Comfort food met groente van Welmoed Bezoen). Het was een werkje maar het genietende gezicht en de uitroep ‘óh wat lekker’, was dat allemaal waard.
Gebruik bij voorkeur een restje gekookte aardappelen, of kook er wat meer als u aardappelen eet en dit recept wilt maken.
Ingrediënten voor 2-3 personen, of voor 4 als u een voor- en nagerecht serveert
Bodem:
• 400 g koude, gekookte aardappelen
• 125 g boekweitmeel+ extra voor uitrollen
• ¾ tl zout
• haver-crème fraîche
• 40 g havermout
• 200 ml water
• snuf zout
• 1 el zonnebloemolie
• 1 el citroensap
Vulling:
• 2 x 2 el olie
• 3 flinke uien, grof gesnipperd
• 400 g champignons in plakjes
• 2 x 2 el balsamico of rode wijnazijn
• 2 x 1 tl gedroogde tijm
• zout en peper
Bereiding
Deeg: rasp de aardappelen op een fijne rasp (of wrijf ze door een zeef) doe in een kom en meng het zout en boekweitmeel erdoor. Voeg geen vocht toe, na enig kneden komt het vocht uit de aardappel vrij en krijgt u een mooi deeg. Vorm een bal, dek af en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Haver-crème fraîche: maal in een keukenmachine of blender havermout met het water. Schenk in een zeef waarin een stukje kaasdoek of een schone katoenen zakdoek ligt. Draai de punten naar elkaar toe en wring er zoveel mogelijk ‘melk’ eruit. Doe dit in een steelpan, kook al roerend tot het gaat binden: 1-2 minuten. Voeg van het vuur de olie, zout en citroensap toe, roer en zet apart.
Vulling: bak de uien in 2 el olie met de tijm. Laat 10-15 minuten al omscheppend bakken. Voeg dan zout, peper en 2 el balsamico toe. Bak in een andere koekenpan de champignons in 2 el olie omscheppend op hoog vuur tot ze bruin zijn. Voeg tijm, zout en peper en balsamico toe.
Verhit de oven mét bakplaat tot 220 graden. Rol het deeg, bestrooid met boekweitmeel dun (2-3 mm) uit op een vel bakpapier. Verdeel de haver-crème fraîche er in een dunne laag over, gevolgd door ui en champignons.
Haal de bakplaat uit de oven, schuif de ‘pizza’ op de bakplaat (voorzichtig) en bak in 15-20 minuten bruin en krokant.
Lekker met een groene, zuur aangemaakte salade.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.