null Beeld
Beeld

ReceptNatasja Kilerciyan

Pad thai-salade met bulgur

Foodspecialist Natasja Kilerciyan runt haar eigen cateringbedrijf. Ze kookt graag eten dat mensen intens genot geeft en tegelijkertijd verbindt.

Ben je weleens in Thailand geweest? Dan heb je vast pad thai gegeten. Dat is hét streetfoodgerecht van Thailand. Je vindt het op iedere hoek van de straat. Mijn eerste kennismaking met de pad thai-salade was heel veel jaren geleden. Samen met een vriendin liep ik al een tijdje te slenteren in de hitte op de Naka Market in Phuket. We hadden het warm en onze hongersignalen werden steeds groter.

Eigenlijk waren we op zoek naar lekker eten, maar door het enorme aanbod in Thailand, kun je wel eens warrig in je hoofd worden. Je hebt namelijk op elke hoek van de straat wel wat lekkers te eten. Daarnaast wil ik dan ook letterlijk alles proeven wat ik zie, maar ook meteen de beste selectie maken van wat lekker is.

Wij liepen tegen een kraam aan waar het enorm druk was, er stond een lange rij lokale inwoners. Dit is ook weer zo’n kenmerk waar ik op let als ik op zoek ben naar nieuwe pareltjes (eten) in het buitenland. Als ik een gerecht voor het eerst ga proeven, dan wil ik dezelfde culinaire beleving hebben als de lokale bevolking.

Bij de kraam werd het ene na het andere lekkere gerecht in een kartonnen bakje geschept en over de toonbank aangegeven. Als zoete broodjes zeg maar. Het kraampje verkocht maar één gerecht en dat bleek pad thai te zijn. Onze eerste kennismaking met dit lekkere Thaise gerecht kostte welgeteld 60 cent. Je begrijpt bijna niet dat ze het daarvoor kunnen maken. We waren na een hap meteen verkocht.

Pad thai wordt van oorsprong gemaakt met geweekte rijstnoedels en de variaties in recepten is groot. Je kunt er van alles in kwijt eigenlijk, dus volg vooral je eigen gevoel. Voor het onderstaande recept gebruikte ik bulgur. Ik vind het idee van verschillende culturen die samensmelten op een bord toch een symbolische waarde hebben. Toch nog het idee dat er een betere wereld op jouw bord ligt.

Ingrediënten voor 4 personen

• 500 ml water
• 1 kippenbouillonblok
• 220 gram bulgur
• 4 eieren
• 1 limoen, zowel het sap als de schil die gerapt is
• 1,5 eetlepel sesamolie
• 2 eetlepels vissaus
• 1 rode peper in dunne plakjes
• 1 cm gember, geraspt
• 2 theelepels honing
• 120 gram taugé
• handje koriander, fijngesneden
• handje pinda’s gezouten
• handje gebakken ui
• 200 gram kippendijen in reepjes
• olijfolie om mee te bakken
• snufje peper en zout

Bereiding

Breng het water samen met het bouillonblokje aan de kook en kook hierin de bulgur gaar. Meng de eieren met wat peper en zout naar smaak in een kleine schaal door elkaar heen, met een beetje sesamolie erdoorheen. Verhit een beetje olie in een wokpan en roerbak dit eimengsel totdat het gestold is. Zet dit aan de kant wanneer je hiermee klaar bent.

Meng nu rasp en sap van de limoen met de vissaus, sesamolie, rode peper, gember en honing tot een marinade. Verhit wat olijfolie in een wokpan en roerbak hierin de kipreepjes bijna gaar. Op het moment dat de kip bijna gaar is, gooi je de marinade erbij en laat je het geheel nog even doorgaren totdat het klaar is. Schep er ondertussen 1,5 eetlepel van de marinade uit.

Inmiddels is de bulgur gaar; giet deze af en meng goed door met de eetlepel van de marinade en de stukjes ei. Voeg ook de kip toe en roer goed door. Serveer de bulgur met wat taugé, fijngesneden koriander, de pinda’s en een partje limoen.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden