Fow Pyng HuBeeld Jakob Van Vliet

KokenSoep met tomaat en ei

Opa vertrok, zijn gezin bleef in China

Filmmaker en ramenschef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants. Hij haalt zijn inspiratie uit Nederland, Japan en alles daartussenin.

Op zijn eerste schooldag, mijn vader was zes, werd hij weggebracht door zijn vader, mijn opa. Een dag later was die plotseling vertrokken. Het was midden jaren dertig, in China, en mijn opa runde een apotheek in het dorp. Kennissen hadden gevraagd of het niet iets voor hem was, Europa. Er werd daar goed verdiend, het bood toekomstperspectief. Hoewel mijn opa eerder een boekenwurm was dan een avontuurlijke ondernemer, leek het hem toch wat om die uitdaging aan te gaan. Hij verzekerde zijn gezin dat hij spoedig rijk ­terug zou komen en vertrok als matroos op een boot naar Marseille.

Chinezen verspreidden zich over allerlei landen. Diegenen die in Italië terechtkwamen, kregen als bijnaam ‘schoentrap’. Ze gingen de deuren langs om stropdassen en snoepgoed te verkopen en kregen regelmatig een trap als ze ergens aanbelden. Het gerucht ging dat het in Nederland veel beter was. Daar waren de mensen sympathiek, ze gaven je zelfs wat eten als je honger leed.

Zo kwam mijn opa in Leiden terecht. Daar deelde hij met een tiental andere Chinezen één kamer. Om aan geld te komen, verkochten ze onder andere pindakoekjes op straat. Maar mijn opa was verlegen, hij bleef liever thuis en maakte soep voor zijn huisgenoten wanneer ze uitgeput thuiskwamen.

Al snel brak de Tweede Wereldoorlog uit. Briefverkeer met China werd onmogelijk. Mijn opa vreesde dat zijn gezin de invasie van de Japanners niet had overleefd. Dat alles was verwoest.

Daarom hertrouwde hij met een Nederlandse. Althans, zo had hij het mijn vader na de oorlog uitgelegd. Hij vertelde dat de Chinezen in Nederland tijdens de oorlog gespaard bleven. Sterker, ze schenen fietsen en aardappels van de Duitsers te hebben gekregen. Dat had te maken met een verdrag tussen Duitsland en China.

Volgens mijn vader werden daardoor de Chinese immigranten ineens aantrekkelijke huwelijkspartners en zijn velen van hen getrouwd met een Nederlandse.

Over dit hoofdstuk van de geschiedenis valt niet veel te vinden, ik weet ook niet zeker of het allemaal zo is gelopen. Na de oorlog kwam er weer contact met China. Mijn opa is zelf nooit meer terug geweest. Hij voelde zich vast te schuldig over het gezin dat nog op hem wachtte. Hij zorgde er wel voor dat mijn vader naar Nederland kon komen. Zo kon hij hem eindelijk de vraag stellen: “En, hoe was je eerste schooldag?” De vraag waar mijn vader twintig jaar op heeft gewacht om hem te kunnen beantwoorden.

Soep met tomaat en ei

• 2 gehakte takjes koriander

• 2 rijpe tomaten

• 2 geklopte eieren

• Wat zout

• Witte peper

• 2 el aardappel- of maiszetmeel

• 1 tl sesamolie

Bereiding

Mijn opa heeft deze soep vast weleens gemaakt, hij is namelijk makkelijk en snel te bereiden. Het is geen voorafje, maar iets wat je samen met de rest eet. Soepen zijn een aanvulling op een maaltijd, ze overheersen de andere gerechten niet. Maar zonder soep is een maaltijd niet compleet.

Snij de tomaten doormidden en verwijder het harde witte stukje waar de steel aan zat. Snij ze vervolgens in kleine blokjes. Kook de tomaat een paar minuten in ongeveer 600 ml water op zacht vuur. Los het zetmeel op in een kopje koud water, giet dit al roerend door de soep. De soep begint nu te binden. Giet het ei al roerend door de soep, doe dat langzaam, zodat het ei zich mooi verspreidt. Voeg daarna wat zout, ­peper en sesamolie toe. Even proeven of het op smaak is, maar pas op, deze soep is erg heet. Verdeel over twee kommen en maak af met wat koriander.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden