Beeld Oof Verschuren

ReceptRode mujadara met granaatappel

Op het eerste gezicht lijkt mujadara onaantrekkelijk, simpel en bruin. ‘Maar o, wat verbaasde ik je’

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt.

Misschien ben je me de afgelopen weken vaker tegengekomen. Niet alleen hier in de krant, maar ook in je favoriete restaurant. Ik heet mujadara: spreek me maar uit alsof je een bergje oploopt en er daarna weer vanaf: moezjah (nu ben je op de top) daraa (hup naar beneden). Ik ben die onbekende allemansvriend. Op de bres voor gewond Beiroet.

Op het eerste gezicht lijk ik onaantrekkelijk, simpel en bruin. Maar o, wat verbaasde ik je. Je hapte gulziger in me dan je ooit had gedacht. Mijn combinatie van linzen en rijst of graan met goudkleurige uien bleek je tong te strelen als kaviaar. De geur van mijn uien laat je kwijlen.

En dan mijn herkomst: de IND heeft er zeker moeite mee. Maar ik? Ik laat me niet in een hoekje drukken: van Ottolenghi-fans tot Midden-Oostenlovers en van vegans tot vegahipsters, ik maak je blij. En ook je portemonnee, want veel goedkoper kun je niet eten.

Ik was deze weken onder de indruk en ik geef het opschepperig toe: ik ben nog veelzijdiger dan ik al dacht. Chefs in Amsterdam gingen met me aan de haal in een actie voor Beiroet. En stuwden mijn nederige ingrediënten tot grote hoogten. Zo lekker ben ik dat iedereen wat in me ziet. Van Ommelander tarwe en riso nero tot labneh met kimchi, ik raakte van slag van zo veel frivoliteit. Het ging er wild aan toe.

Terwijl ik keurig ben opgevoed, volgens de traditie. Aan mijn lijf geen polonaise. Stiekem vind ik het allemaal superspannend. Op mijn geboortegrond is ook niet iedereen het met elkaar eens over mij. De een maakt me zus, de ander zo. Met rijst of met bulgur? Met bruine of met groene linzen?

Ik heb besloten je te verrassen, opnieuw. Want dat kan ik. Deze versie is voor het najaar en als je nog niet om bent, ga je nu voor de bijl: ik ben een romige mujadara van oranje linzen, met uien – altijd uien – en granaatappel.

Rode mujadara met granaatappel

• 7 witte uien
• olijfolie
• 300 g oranje koraallinzen
• 130 g ronde korrelrijst (risottorijst of Turkse pirinç)
• 1 stokje kaneel
• pitjes van ½ granaatappel

Bereiding

Snijd vijf uien heel fijn en de overige twee in dunne halve ringen. Verhit een flinke scheut olijfolie en voeg de fijngesneden uien toe. Bak ze vijftien minuten tot ze zacht maar niet gekleurd zijn. Voeg de linzen, rijst, het kaneelstokje en genoeg zout toe, samen met zo veel water dat alles ongeveer anderhalf vingerkootje onder staat. Laat op laag vuur veertig minuten garen. Voeg water toe als het te droog wordt.

Bak intussen in een laagje olijfolie de rest van de uien diepgoudbruin, onder constant roeren. Breng op smaak met zout. Als de mujadara een gare puree is (de rijst en de linzen moeten stukkoken) is hij klaar: het moet een beetje soepig en smeuïg zijn, dus voeg nog wat water toe als het te droog is, en proef of er nog wat zout bij moet.

Schep op een mooie halfdiepe schaal, strijk glad, laat afkoelen tot lauwwarm, besprenkel met olijfolie, verdeel de uien erover en bestrooi met granaatappelpitjes. Eet met lekker pita- of Libanees brood en een salade.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden