Beeld Oof Verschuren

ReceptVis in gek water

Onvergetelijk Italiaans eten in Japan

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants. Hij haalt zijn inspiratie uit Nederland, Japan en alles daartussenin.

Ik ben in Nederland, wanneer u dit leest. Maar feitelijk zit ik nog in Japan, ik moet mijn koffers nog pakken. Er is een halfjaar voorbijgegaan, de laatste drie maanden zat ik hier illegaal, maar voor het merendeel zat ik gewoon thuis met mijn gezin.

Niets aan de hand, zo lijkt het, maar intussen voel ik de constructie waar ik door de jaren heen mijn leven aan heb opgehangen langzaam afbrokkelen. Zoals bij velen onthult deze crisis de zwakke plekken van je leven. Ik moet toegeven: ik heb het er zelf naar gemaakt. Een gezin in Tokio en restaurants in Amsterdam.

Emotioneel is het niet makkelijk, maar met de jaren groei je in je rol als langeafstandspartner, later zelfs als langeafstandsvader. Je houdt het vol door de gedachte dat je uiteindelijk samen ergens belandt als gewoon gezinnetje.

Wanneer je aan zo’n avontuur begint, ga je er natuurlijk van uit dat die afstand tijdelijk is. Een jaar, hooguit. We hadden elkaar als student in New York leren kennen, ik ging terug naar Amsterdam en wilde onze prille relatie beëindigen. Ik geloofde niet in langeafstandsrelaties. Maar zij moest huilen en begreep er niets van. Toen zijn we het toch maar gaan proberen. Eerst met dagelijkse brieven en telefoongesprekken, later kwam er e-mail bij. Skype was een totale revolutie. Vliegtickets werden steeds goedkoper. Allemaal redenen om geen haast te maken om van die lange afstand af te stappen.

Het is alweer tien jaar geleden dat ik langer dan een halfjaar met mijn gezin heb doorgebracht. Dat was bijzonder, ook al hebben we deze keer niets speciaals gedaan. We weten niet voor hoelang we elkaar niet meer gaan zien. De crisis heeft ons in een stevige houdgreep. Zo merken we hoe kwetsbaar de constructie van deze moderne levensstijl is. De keerzijde is de volharding waarmee we er alsmaar mee doorgaan. Die zal ons er wel doorheen trekken.

Acqua pazza, vis in gek water

• 500 g schelvis, roodbaars, red snapper of rode poon
• 250 g kokkels, vongole of mosselen
• ½ ui, grofgesneden
• 2 teentjes knoflook
• 300 g cherrytomaatjes, gehalveerd
• 200 cc witte wijn
• 100 cc water
• Klontje boter
• Wat zout en peper
• 2 el olijfolie

Bereiding

Voor ik vertrek, kook ik nog iets wat we graag eten. Acqua pazza, gepocheerde vis met tomaatjes en schelpen, eigenlijk Italiaans, maar we hebben het voor het eerst in Japan gegeten. Het was onvergetelijk, hoe mooi de smaken in één gerecht bij elkaar kwamen.

Neem het liefst een hele witvis die in de pan past, daar komt de meeste smaak vanaf. Maar heb je liever een filet, dan kan dat ook. Een dik blok kabeljauw heeft wel iets meer tijd nodig om te garen. Maak de vis schoon, kieuwen en ingewanden eruit en ook goed ontschubben. Maak enkele insneden in het dikke gedeelte van de rug.

Plet de teentjes knoflook en bak ze rustig aan met wat olijfolie. Doe de uitjes erbij en leg de vis in de pan op middelhoog vuur. Giet de wijn en water erbij en breng het aan de kook. Doe vervolgens de tomaatjes erbij en dek de pan af. Als je geen deksel hebt voor een koekenpan, kun je wat aluminiumfolie gebruiken. Draai het vuur laag. Na 5 minuten voeg je de boter en de schelpen toe. Doe de deksel er weer op en laat alles nog zo’n 7 minuten doorkoken (afhankelijk van hoe dik je vis is). Op smaak brengen met wat peper en zout. Let op, uit de schelpen komt al veel zout, dus eerst proeven. Serveer alles op een grote schaal, eventueel met wat peterselie en wat extra olijfolie eroverheen. Lekker met wat brood.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden