ReceptGesmoorde aubergine met kip

Ono-san kookt Japanse gerechten die hij mist: gesmoorde aubergine met kip

 Fow Pyng Hu Beeld Jakob Van Vliet
Fow Pyng HuBeeld Jakob Van Vliet

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants. Hij haalt zijn inspiratie uit Nederland, Japan en alles daartussenin.

Ono-san is mijn chef. Naast koken schrijft hij boeken en fotografeert hij. Ik vroeg hem waarom hij nu in Nederland woont. Hij begon te vertellen over een druk station in Japan waar hij moest overstappen. Het was heet en er lag een man van middelbare leeftijd levenloos op de grond. Iedereen liep aan hem voorbij. Hoewel Ono-san zelf ook doorliep, voelde hij zich daar ongemakkelijk bij. Hij maakte er melding van bij de stationsmedewerkers.

Japanners nemen liever niet het risico om bij iets betrokken te raken. Niet omdat er gevaar dreigt, maar puur uit gemak. Wegkijken is een beter alternatief. Je ziet het ook in de bomvolle treinen. Als er een hoogbejaarde instapt, zal iedereen doen alsof ze hem niet zien. Heel zelden staat er iemand voor hem op. Je zou verwachten dat Japanners heel beleefd zijn, maar als de situatie het toelaat, kijken ze liever niet naar elkaar om. Die non-communicatieve samenleving was voor Ono-san verontrustend.

Zijn leven in Japan was slopend, hij werkte zich uit de naad. Niet omdat hij bezig was met zijn carrière, maar omdat er geen andere vorm bestond. Iedereen werkte zich uit de naad. Het tempo van de pas waarin hij moest lopen werd bepaald door de gemeenschap. Wanneer hij het niet kon bijbenen, was het zijn eigen schuld. Hij kon hierdoor op een gegeven moment alleen zichzelf de schuld geven van alles wat tegenzat in het leven. Als bijvoorbeeld de trein niet op tijd reed, zou hij boos op zichzelf zijn en zich verantwoordelijk hebben gevoeld omdat hij te laat zou zijn gekomen.

Een fotoprijs voor zijn werk was zijn redding. Hij ging ervan studeren in Nederland. Hoewel de mensen hier meer op zichzelf zijn gericht, merkte hij dat er veel meer aandacht voor elkaar was. Hij werd er vrolijk van. Want die Nederlanders zouden vast niet zo onverschillig langs een levenloze man op het station lopen. Ze zouden zich schuldig voelen als ze niet hielpen. In Japan verschool je je achter het collectief. Met de honderden andere mensen die ook niets deden verdunde je het schuldgevoel zodat je er bijna niets meer van voelde.

Hier heeft Ono-san de regie over zijn leven. Naast dat hij geweldig bij ons kookt, doet hij zijn eigen projecten. Dat is ideaal. En van de Nederlanders heeft hij vast leren klagen. Heerlijk, even niet altijd maar jezelf de schuld van alles te geven, nee, nu even iemand of iets anders. Dat is echte vrijheid.

Gesmoorde aubergine met kip

1 aubergine
200 gr kipdijfilet
1 gedroogde chilipeper, fijngesneden
250 ml water
1 ½ el sojasaus
½ tl hondashipoeder (Japans bouillonpoeder)
1 el mirin
1 el honing
2 el bakolie

Bereiding

Wanneer Ono-san voor het personeelseten zorgt, dan weten we dat het met alle aandacht is gemaakt. Hij kookt dan soms de dingen die hij mist. De gesmoorde aubergine is een van zijn lievelingsgerechten.

Snij de aubergine in blokjes van 3 centimeter. En de kip in soortgelijke blokjes. Neem een koekenpan met een deksel. Bak daar in de chilipeper en de aubergine met de bakolie. Het vuur niet te hoog, anders brandt het aan.

Voeg vervolgens de kip toe en bak deze lichtjes aan. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en doe de deksel op de koekenpan. Zet het vuur laag. Laat het 25 min smoren. Je kunt het daarna serveren met rijst en wat fijngesneden bieslook eroverheen, maar je zou het ook kunnen wegzetten voor de volgende dag. De smaken zullen er dan nog beter intrekken.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden