Beeld xxx

Omelet met romige preivulling

Zodra ik tegen mooie preien aanloop denk ik aan de Franse keuken. Vichyssoise (koude preisoep), preitaart (Flamiche), poireaux vinaigrette en prei op z'n Provencaals met tomaten en olijven zweven me voor de ogen. Onveranderlijk besluit ik dan nog diezelfde dag een heerlijk preigerecht te koken. Een paar dagen geleden begon ik in het wilde weg aan een preisaus waarvan de eindbestemming me niet helder voor ogen stond. Al kokend kreeg ik trek in een omelet, en zodoende ontstond het idee ei en prei te combineren. Mijn idee van een omelet spoort beslist niet met de klassieke Franse methode (dus: langzaam roomzacht gebakken). Ik geef de voorkeur aan een omelet die je snel 'roerbakt' in gebruinde boter.

Maak de prei schoon: snijd de prei in de lengte doormidden, en verwijder het buitenste blad en de donkergroene bladen. (Gebruik deze bijvoorbeeld voor soep, bouillon of stoofgerechten). Was de gehalveerde prei grondig; vaak zit er zand of grond tussen de bladen. Droog de preihelften en snijd ze in dunne ringen. Verhit 2 el olijfolie in een pan met dikke bodem. Voeg de preiringen en een snuf zout toe en bak ze in enkele minuten iets zacht zonder te laten kleuren. Maal er peper over. Roer de salie, tijm en kappertjes erdoor en bak dit kort mee. Giet de wijn erbij en sudder alles zachtjes door tot bijna alle wijn verdampt is en de prei zacht is. Voeg zonodig nog wat wijn of een scheutje water toe en sudder nog even door. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout en peper. Warm de romige prei nog even door tot tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur.

Klop de eieren los met wat zout en peper. Verhit de boter in een flinke (liefst gietijzeren) koekepan tot goudbruin. Houd het vuur hoog en giet het eimengsel in de pan. Roer het ei met een vork snel door elkaar, zodat gestolde 'vlokken' ontstaan in het vloeibare mengsel. Stop dan met roeren en laat het ei op hoog vuur snel stollen en aan een kant goudbruin bakken. Keer de omelet en bak de andere kant snel goudbruin (in 10-20 seconden). Warm de preisaus snel op. Laat de omelet op een groot bord glijden en verdeel de preisaus over een helft van het omelet. Vouw de andere helft erover en strooi de bieslook erover. Serveer meteen.

Ingrediënten voor twee personen:

1 flinke prei

extra vierge olijfolie

zeezout

versgemalen peper

ca. 4 bladen salie, in reepjes

1 el verse tijmblaadjes

2 el kappertjes, uitgelekt

75 ml droge witte wijn

2 opgehoopte el crème fraîche

4 grote eieren

1 el boter

2 el bieslook, fijngeknipt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden