ReceptMamoesjka

Omdat de zomer even hapert: groenteschotel uit de oven van Mamoesjka

null Beeld colourbox
Beeld colourbox
Henja Schneider

Mamoesjka (Oekraïens voor ‘dans van broederliefde’), werd het koosnaampje van Olia Hercules en haar broer voor hun moeder. Olia werd geboren in Kakhovka, waar de winters zacht en de zomers lang en heet zijn, en het eten een feest van kleur en smaak is, schrijft ze.

In haar jeugd leerde ze te eten wat het seizoen biedt. Ze herinnert zich een voorjaarssalade van haar moeder: stekelkomkommer met tomaten, radijsjes, gehakte dille en smetana – de zachtste zure room die er bestaat – en de groene borsjt met zuring en gehakte uitjes. ‘En hoe we als kinderen in de velden de zoete peulen plukten, die we vlak voor onze mond open lieten springen, zodat de groene erwtjes over onze tong rolden.’

Wegens het dipje in onze zomer onderbreek ik de miniserie gazpacho even voor deze vega-ovenschotel uit Olia’s boek ‘Mamoesjka, verrassende en inspirerende recepten uit Oekraïne’, een gerecht dat op een beetje kille, regenachtige zomerdag geschikt is voor eters van beide denominaties, veganistisch of vegetarisch.

Ingrediënten voor 4 als stevig bijgerecht:

• 150 g kool, inclusief de kern, in 3 parten
• 1 grote (winter)wortel, geschrapt, in dunne plakjes
• 1 courgette, in dikke plakken
• 2 stengels bleekselderij, in dikke plakjes
• 1 ui, in vieren
• 200 g bloemkool, inclusief stronk, in stukken
• 1 rode paprika, ontdaan van zaden en zaadlijsten, in stukken
• 3 eetlepels olijfolie
• 1 grote vleestomaat, in plakken
• grof zeezout
• zwarte peper

Bereiding:

Verhit de oven tot 200 graden Celcius. Leg de stukken groenten, behalve de tomaat, in een grote braadslee. Besprenkel ze met olie en bestrooi ze royaal met zout en peper.

Hussel de groenten met uw handen en zet de braadslee circa dertig minuten in de oven, of tot de groenten zwarte randjes beginnen te vertonen.

Leg de plakken tomaat op de groenten, strooi er nog wat zout en peper over en zet ze nog een kwartier in de oven. Bestrooi de zaak met gehakte dille en zet de braadslee op tafel.

Vegetariërs kunnen vóór de tomaat verbrokkelde feta over de groenten strooien. Veganisten met een umamiverlangen raad ik plakjes paddenstoel aan. Wie noch het een, noch het ander is, verwijst Olia naar haar kurka levengi (met pruimen en walnoten, citroenrasp en -sap en ui gevulde, gebraden kip), maar daarvoor zou je eigenlijk twee ovens nodig hebben.

Recepten en artikelen over koken van onder meer Sonja van de Rhoer, Janny de Moor, Henja Schneider en Tineke Sluijter. Lees meer recepten op trouw.nl/recepten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden