null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Oesterzwammen met Chinese kool en broccoli

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Ik durf te zeggen dat mijn assortiment kookboeken groot is. Ik lees kookboeken, heb in huis naast een plank in de boekenkast diverse stapels met kookboeken, en geniet in mijn vrije uren van grasduinen door de kookboekenafdeling van een boekhandel. In Scheltema viel mijn oog op een ‘nieuw’ kookboek: Plantbased van Alexander Gershberg. Ik zet nieuw tussen aanhalingstekens, want dit boek is vorig jaar al in het Nederlands verschenen onder de titel Plantaardig. Dat was me ontgaan.

Gershberg heeft een boek vol smakelijke en gemakkelijke vegan recepten geschreven. Zijn recepten zijn oosters georiënteerd, terwijl hij ook oer-Hollandse ingrediënten gebruikt als rode kool, schorseneren, bloemkool en pastinaak. We hebben van meerdere recepten heerlijk gesmuld, zo ook van deze oesterzwammen met Chinese kool. Zelf zegt hij van dit gerecht dat het een bijzondere combinatie van zoete, umami en pittige smaken bevat. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Toch pas ik zijn gerecht iets aan: hij gebruikt 3 eetlepels sesamolie en dat vind ik echt te veel van het goede. Daarnaast vervang ik zijn bimi voor de goedkopere broccoli, en vervang ik het woord shoyu door lichte sojasaus.

Ingrediënten (voor 2-3 personen)

• 2 knoflookteentjes
• 150 gram oesterzwammen
• 4 lente-uitjes
• stukje verse gember van 2 cm
• ½ Chinese kool
• 200 gram broccoli
• 3 eetlepels neutrale olie
• 1 theelepel sesamolie
• ¼ theelepel chilivlokken
• 4 eetlepels mirin
• 2 eetlepels lichte sojasaus

Bereiding

Snijd de knoflook fijn, scheur de oesterzwammen in stukken. Halveer de lente-ui in de lengte en snijd ze daarna op stukken van 2 centimeter. Hak de gember grof en doe hetzelfde met de Chinese kool. Verdeel de broccoli in roosjes en kook deze in ongeveer 5 minuten gaar. Doe de knoflook, gember en chilivlokken alvast in een kommetje.

Verhit in een wok of koekenpan de neutrale en sesamolie op hoog vuur. Voeg de knoflook, gember en chilivlokken toe, roer en tel rustig tot 5. Roerbak de oesterzwammen, Chinese kool, lente-ui en broccoli er gedurende 3 minuten doorheen. Voeg de mirin en sojasaus toe en roerbak nog een paar seconden.

Dit gerecht is heerlijk als salade en met rijst of noedels een volledige maaltijd.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden