Koken metJudith Cyrus
Nog even een vleugje zomer met karry boller
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
Menig zomervakantie heb ik als kind doorgebracht bij mijn oom Tom en tante Ruth in Denemarken. De auto werd volgeladen met Hollandse kaas, kousenband, bruine bonen en bakkeljauw – mijn oom Tom was een lekkerbek. Tom, Patricia en Milton – de oudste kinderen – zaten op de achterbank tussen kussens en dekens. Ik lag met mijn broertje Jerry het grootste deel van de reis achterin de stationwagen.
Ik koester fijne herinneringen aan die vakanties. Onze bourgondische oom Tom spaarde koste noch moeite om het ons naar de zin te maken: om 11 uur ‘s avonds deed hij nog ‘flute’ (Deense puntjes) in de oven. Belegd met salami, leverpastei of makreel in tomatensaus waren deze broodjes een hoogtepunt. Helemaal als we onze matrassen in de woonkamer mochten leggen en naar muziek en verhalen van de volwassenen luisterden.
Zodra we op de boot waren, wist ik dat het nog een paar uur rijden was naar het huis van oom Tom in Kirke Vaerlose. Daar aangekomen had tante Ruth altijd een pan met eten voor ons klaarstaan. Eerst eten en dan uitpakken. Karry boller – Deense gehaktballen in kerriesaus. Misschien een onverwachte mix voor Deens eten, maar voor mij is het meteen weer zomer.
Ingrediënten voor 4 personen
•1000 gram gehakt
•1 grote ui gesnipperd
•1 ei maat L
•480 milliliter volle melk
•100 gram bloem
•1 theelepel zout
•1 flinke draai van de pepermolen
Voor de saus
•1 runderbouillonblokje
•50 gram roomboter
•2 beetje zurige appels (granny smith, goudrenetten) geschild en in kleine blokjes
•1 grote ui gesnipperd
•4 eetlepels kerriepoeder naar keus
•4 eetlepels bloem
•1 laurierblad
Meng het gehakt goed met de ui, het ei, de melk, de bloem en zout en peper. Maak balletjes ter grootte van een hockeybal. Breng 2,5 liter water aan de kook en schep met een lepel een voor een de helft van de balletjes in het hete water. Laat de balletjes 5 minuten koken. Verwijder de balletjes met een schuimspaan en kook de andere helft. Bewaar het kookvocht.
Neem 1200 milliliter van het kookvocht en los het bouillonblokje daarin op. Smelt de roomboter maar laat het niet bruin worden, voeg de ui toe en bak glazig. Voeg de kerriepoeder toe en bak voor 30 seconden mee. Voeg de appelblokjes toe en bak ook 30 seconden mee op middelhoog vuur.
Voeg de bloem toe en bak weer mee voor 30 seconden. Blus af met het kookvocht en roer goed om. Verlaag het vuur en kook nog 10 minuten door. Leg tot slot de gekookte balletjes in de saus. Serveren met rijst en groente.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.