null Beeld
Beeld

Koken metCharlotte Kleyn

Noedels met gember en paddenstoelen

Charlotte Kleyn

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

De feesten zijn voorbij, de lente is nog lang niet in zicht. Om de winterblues tegen te gaan drink ik me suf aan gemberthee en kook ik verwarmende soepen, ook met lekker veel gember, chili en knoflook.

Gember is, met kurkuma, een van de oudst bekende specerijen en werd al in prehistorisch India gebruikt. Daar, in China en omringende landen werd gember een belangrijke smaakmaker en medicijn – Confucius was een groot liefhebber: gember zou volgens hem helpen tegen koorts en indigestie. In gedroogde vorm werd de specerij verhandeld naar Europa. De Romeinen gebruikten het graag en middeleeuwse Europeanen voegden gember bijna net zo vaak toe als zwarte peper: in gingerbread en gekruide wijn, maar ook in gevulde eieren, vleespastijen en op klipvis. Ook in latere eeuwen was gember nog aanwezig. Zo zijn de ingrediënten voor oliebollen in het eerste overgebleven recept ervoor (‘oliekoecken’, 1667) tarwemeel, eieren, boter, gist, melk, rozijnen, appels, amandelen, kaneel, kruidnagel en gember. De Engelse receptenschrijfster Hannah Glasse schreef in 1745 voor om ‘Catchup [ketchup!] to keep twenty years’ van bier, ansjovis, paddenstoelen, foelie, kruidnagel, zwarte peper en gember te maken.

In plaats van drogen kun je gember ook koken in suikersiroop. Alle vermeldingen voor gember in de jaren 50 en 60 in de Allerhande slaan daarop (blokje kaas met stukje gember, anyone?) Inmiddels hebben we hier ook verse gember. Gelukkig maar, want dat is een stuk lekkerder in deze noedels.

Ingrediënten voor 4 personen

• 2 eetlepels zonnebloemolie
• 2 sjalotjes of 1 ui, gesnipperd
• 4 centimeter gember, in dunne reepjes
• 3 knoflooktenen, in plakjes
• 300 gram oesterzwammen, in stukken
• 1 eetlepel sojasaus
• 1 eetlepel (rijst)azijn
• 1 theelepel chilivlokken
• 300 gram eier- of rijstnoedels naar keuze
• 2 eetlepels sesamolie

Bereiding

Verwarm de zonnebloemolie in een grote koeken- of hapjespan en bak de sjalot of ui 15 minuten zonder deksel tot zacht. Draai het vuur hoger en bak de gember en knoflook 5 minuten al omscheppend mee. Doe de oesterzwammen in de pan en bak al omscheppend 5 minuten. Voeg dan de sojasaus, azijn en chilivlokken toe en stoof op laag vuur 5 minuten met de deksel op de pan. Draai het vuur uit.

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en meng direct met de paddenstoelensaus. Druppel er op het laatst de sesamolie over en proef of er meer sojasaus of chilivlokken bij moeten.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden