Koken metKarin Luiten
Niks geen dure detox, gewoon een lekker voedzaam soepje met veel groente
‘We beginnen het nieuwe jaar het liefst met een schone lei’, lees ik in een persbericht. ‘Een detoxkuur is hiervoor het perfecte middel.’
Nee hè, daar gaan we weer…
Monter gaat de tekst verder: ‘Een detox wordt om verschillende gezondheidsredenen gedaan; gezonder voelen, afvallen, een minder opgeblazen gevoel, meer energie en het resetten van je leefstijl.’
Detoxen, ontslakken, ontgiften, het is helaas allemaal onzin met een verlengsnoer. Maar kijk, daar heeft het persbericht al op gerekend: ‘Er zijn critici die zeggen dat detoxen helemaal niet nodig is, omdat je lichaam zelf kan ontgiften. Dat is helemaal waar, maar helaas worden onze ontgiftingsorganen flink overvraagd.’
Dit is echter geen gevalletje ook-maar-een-mening. Die critici, dat zijn maag-darm-leverartsen, en die zeggen unaniem: detoxen bestaat niet, onze lever en nieren kunnen de boel prima zelf aan, van sapjes drinken wordt je lijf niet schoon en darmen hoeven helemaal niet leeg te wezen.
Dollartekens in de ogen
Weet u waar detoxen wél goed voor is? Voor de omzet van sapfabrikanten. Zo biedt de firma van het persbericht een kuur detoxsapflesjes voor één dag (49 euro), drie dagen (99 euro), vijf dagen (159 euro) of zeven dagen (129 euro). Beslist geen kattenpis. Zal ik het nog één keer uitleggen? Een sapkuur is apekool, een verzinsel van ondernemers met dollartekens in de ogen. Voor dat geld kunt u beter een berg lekkere verse groente kopen, dan bent u een stuk voordeliger én gezonder uit dan met een serie flesjes.
Bovendien, vergeet niet, Kees van Kooten zei het al: ‘Goed kauwe, dat je eten gelijkmatig in je bloed komp’. Hap-slik-weg gaat voorbij aan het feit dat kauwen belangrijk is voor de spijsvertering en zorgt voor goede doorbloeding van je brein. Dé manier om je stresslevels te verminderen. Dus wat doen we met die berg groente? Die gaan we in een moment van bezinning in stukjes snijden, om er vervolgens in no time een heerlijk voedzame en fleurige soep van te maken. Moet u eens opletten hoe u daar fysiek én geestelijk acuut van opknapt.
Curry-noedelsoep met een eitje
Nodig voor 4 personen:
• 100 g rijstnoedels
• 1 blik kokosmelk (400 ml)
• 750 ml groentebouillon
• 300 g bloemkool
• 2 flinke wortels (200 g)
• 1 rode paprika
• 1 courgette
• 1 stengel citroengras (sereh)
• ½ limoen
• 2 knoflooktenen
• 3 cm gemberwortel
• 3 el rodecurrypasta
• 2 eieren
• 1 tl kurkuma
• handje verse koriander
• wat plantaardige olie
Zet de eieren op met koud water, breng aan de kook, kook 3 minuten, dompel in koud water. Pel. Snij de bloemkool in miniroosjes, de wortel in korte dunne luciferreepjes, de paprika in blokjes, de courgette in kwartplakjes. Snipper de knoflook, rasp de gember.
Fruit samen met de currypasta 2 minuten in wat olie in een pan. Voeg de bloemkool, wortel en paprika toe, bak op hoog vuur al omscheppend 5 minuten mee. Giet de kokosmelk en (liefst hete) bouillon erbij. Doe de courgette, gekneusde citroengras en kurkuma erbij. Breng aan de kook, laat onder een deksel zachtjes 10 minuten sudderen.
Kook intussen de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel over 4 kommen. Breng de soep op smaak met limoensap. Giet in de kommen. Garneer met gehakte koriander en de halve eieren.
Tip
Zelf rodecurrypasta maken? Pureer 4 rode pepers, 1 grote sjalot, 3 knoflooktenen, 1 el gemberrasp, 2 tl korianderpoeder, 2 tl komijnpoeder, 1 el olie en wat zout.
Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.