Koken metKarin Luiten
Nee, Karin Luiten heeft het vlees niet helemaal afgezworen. Vandaag kip met gember
Als groot pleitbezorger van groenteboer, bakker, kaaskraam, viswinkel en slager, blijf ik toch ook zeer verknocht aan de supermarkt. Al was het maar omdat ik in de pakjesenzakjescontreien elke keer weer fijne inspiratie vind voor deze rubriek. Twee dingen vallen me daarbij op: de prijzen van de poedermixen zijn enorm gestegen, en vegetarisch is nog altijd een ondergeschoven kindje. Ook al wordt tegenwoordig op de verpakking opzichtig gepronkt met de hoeveelheid groente (mits je die er zelf bij koopt), het hoofdingrediënt (eveneens zelf erbij aan te schaffen) is en blijft kipfilet. Kennelijk is dat toch wat Nederlanders het liefste eten?
Dat komt goed uit, want er valt me nog iets anders op. Jarenlang ontving ik met grote regelmaat mailtjes van lezers die het betreurden dat ik ‘alwéér’ een recept had met vlees. Maar tegenwoordig krijg ik juist post met klachten over het tegenovergestelde, namelijk de afwezigheid ervan.
Overtuigd omnivoor
Hoog tijd om de statistieken erop na te slaan. In 2022 gaf ik u in totaal 58 recepten, waarvan 32 (55 procent) vegetarisch, 17 (29 procent) zoet, 5 (8 procent) met vis en 4 (7 procent) met vlees. En dat vlees bestond niet eens uit varken aan het spit, reerug of gevulde kalkoen, maar slechts uit gehakt, ham en twee keer spekjes. Inderdaad een bijzonder lage score. Geen wonder dat er nu zelfs al wordt verondersteld dat ik vegetariër ben geworden. Kennelijk een gruwel voor bijvoorbeeld de lezer die bezorgd schreef: ‘Ik zie vaker dat mensen die vegetariër worden erg fundamenteel en recht in de leer worden’. Die lezer kan ik gerust stellen: ik heb het vlees niet afgezworen, net zomin als boter, kaas of eieren. Ik ben en blijf overtuigd omnivoor.
Wel is het zo dat ik na vele jaren receptschrijverij wellicht een beetje uitgefantaseerd ben wat betreft de zoveelste kip uit de oven of variant op oma’s gehaktballen. Maar als de mensen kip willen, dan doen we dat toch? Ik had u vorige week een recept beloofd met die zelfgemaakte stemgember en gembersiroop, en laat dat nu bij uitstek goed combineren met kip.
En volgende week zien we wel weer verder.
Kip met gember
Nodig voor 4 personen:
• 400 g kippendijfilet
• 300 g rijst
• 2 groene paprika’s
• 150 g shiitake
• 150 g oesterzwammen
• 4 lente-uitjes
• 5 bolletjes stemgember (pot)
• 2 knoflooktenen
• 1 rode peper
• 1 el geroosterde sesamzaadjes
• scheut plantaardige olie
Marinade:
• 6 el (Japanse) sojasaus
• 4 el gembersiroop
• sap van ½ limoen
• 2 volle tl maizena
Meng de marinade in een kom. Snij de kip in stukjes en parkeer er minimaal een half uur in. Snij intussen de paprika in stukjes, de shiitake in vieren, scheur de oesterzwammen in repen. Snipper de knoflook en rode peper, snij de lente-ui in ringetjes. Hak de stemgember fijn.
Verhit wat olie in een wok of grote braadpan. Bak de kip (zonder marinade) al omscheppend op hoog vuur 2 minuten aan. Schep uit de pan en bewaar op een bord. Voeg nu de knoflook, rode peper, paprika, paddenstoelen en de helft van de lente-ui toe. Bak op hoog vuur 2-3 minuten. Doe de marinade erbij, plus de kip en de gehakte stemgember. Laat met deksel op de pan 10 minuten heel zacht sudderen. Kook intussen de rijst gaar en garneer met geroosterde sesam. Strooi de rest van de lente-ui over de kip.
Tip
Kippendijen zijn veel smakelijker (en minder droog) dan gewone kipfilet. En de marinade wordt extra lekker met een scheut droge sherry.
Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.