Koken met KarinAardbeiengazpacho

Nazomerse gazpacho met aardbeien

Beeld Loek Buter

September alweer. ­Altijd lastig, weer in het gareel na de zomer die ooit eindeloos leek, maar dat toch niet bleek. ’t Is weer voorbij. Elk jaar hetzelfde gemekker, ik weet het, maar ik heb hardnekkig last van après-vakantieblues. En dat terwijl ik als eigen baas vrij ben om te gaan en staan wanneer ik maar wil, dus waar hebben we het over? En toch, het naderen van de herfst, het vallen van de blaadjes, je doet er niks tegen, maar het stemt weemoedig. ­Terug naar normaal, maar in ­gedachten ben ik nog altijd ­elders. Zucht.

Gelukkig is eten een uitstekende remedie. Drank ook, maar da’s weer een ander verhaal. U heeft ­allemaal weleens ervaren dat die fantastische rosé/cider/ouzo waar u speciaal met heel veel moeite een krat van mee terug had genomen, thuis helemaal niet meer zo smaakte als op dat zonovergoten vakantieterras. Nee, dan werkt eten beter. Hardnekkig thuis vakantie-eten, heerlijk.

Het is nu de tijd van rijpe tomaten, ze liggen overal voor een habbekrats. Gazpacho dan maar? Alleen niet de klassieke, maar een nazomerse verwenvariant met aardbeien. Omdat u het waard bent. Alleen, in tegenstelling tot tomaten is de tijd van aardbeien intussen echt voorbij.

Laat u niet verleiden door de zomerkoninkjes die u nu nog in de winkel aantreft, neem liever diepvries, die hebben meer smaak. Elke supermarkt heeft diepvriesaardbeien paraat, in zakken en dozen. Bijkomend voordeel: omdat gazpacho immers een koude soep is, bent u in één klap klaar. Bovendien ­zorgen ze bevroren en wel meteen voor wat dikte, dan kunt u het brood achterwege laten. Is dat nou niet handig? Om te voorkomen dat het allemaal te zoet wordt, moet er wel wat pit bij, in de vorm van verse gember en een Spaans pepertje. Op die ­manier krijgen we die droef­geestigheid de deur wel uit.

AardbeiengazpachoBeeld Karin Luiten

Nodig voor 6-8 porties:

• 500 g beslist rijpe tomaten
• 200 g diepvriesaardbeien
• 3 cm verse gemberwortel
• 3 takjes verse munt
• 1 knoflookteen
• 1 rode Spaanse peper (of een snuf cayennepeper)
• 5 eetl lekkere olijfolie
• 1 eetl balsamico-azijn
• zout & peper uit de molen

Haal de knoflookteen door de knijper en rasp de gember. Je zou denken: waarom moet dat als alles toch in de blender gaat, maar heus, het maakt het malen makkelijker en de smaken komen beter los. Snij de tomaten in stukken, net als de rode peper (zonder pitjes). Doe alles samen met alle overige ingrediënten in de blender. Nee, de aardbeien hoeven niet eerst te ontdooien, vooral niet! Pureer alles helemaal glad en fijn, laat de ­machine rustig even een tijdje lopen. Te flauw? Meer zout, ­peper en/of azijn. Niet koud ­genoeg? Zet nog een uurtje in de koelkast. Te dik? Scheutje ijskoud water erbij.

Gazpacho in een soepbord is wel heel veel koude plens, het drinkt lekkerder uit glaasjes. Of serveer in kommetjes. U heeft zo voldoende voor 6 of zelfs 8 ­porties.

Garneer met een sliertje van uw allerlekkerste olijfolie en even­tueel nog een extra blaadje munt.

Tip

Tomaten ontvellen? Met een krachtige blender hoeft dat niet, die verhakselt alles. Geen blender? Dan de tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend en daarna in koud water. Dan trekt u het velletje er zó af. 

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden