ReceptMuizenkoekjes voor de poes
Muizenkoekjes voor de poes
Ingrediënten:
• 1 blikje (ca. 150 gram) vis (zoals zalm, sardientjes, tonijn, etc.)
• 1 ei
• ca. 200 g volkorenmeel of gewone bloem
Verder:
• uitsteekvormpje in de vorm van een muis
Het nieuwste boek van Yvette van Boven, ‘Home Made Basics’, had niet in een passender tijd kunnen verschijnen. Ik ben blij dat het nog net op tijd klaar was en ik het in mijn laatste kookrubriek voor Trouw nog ter sprake kan brengen. Het valt op hoe men in crisistijd terugvalt op oude, vertrouwde recepten, niet te veel fratsen. Bewezen goed. Geeft een veilig gevoel en daar hebben we in deze coronatijd maar al te zeer behoefte aan.
Door Yvette’s teksten bladerend, bedacht ik me dat ik in de ruim veertig jaar dat ik voor deze rubriek schreef, nog nooit een recept had doorgegeven voor een paar zeer dierbare huisgenoten: onze poezen. Er is er nog maar één over en voor hem, Muis, maakte ik een van de twee laatste recepten uit Yvette’s boek: Harrie’s Muizenkoekjes. (Yvette beschrijft ook een recept voor een hondentraktatie.) Het was even snuffelen en wennen, maar onze Muizepoes bleek al gauw ingenomen met dit kattenkoekje. Hapsnapweg.
Dit succes neemt mijn treurigheid over het einde van ‘onze’ rubriek niet weg. Voor ons, Jannie, Rianne, Sonja, Tineke en ik, maakten vooral de vele reacties van lezers die we op de recepten kregen ons werk zo plezierig en de moeite waard. We broeden op een manier het contact met u voort te zetten. Als ook u daar als trouwe thuiskok prijs op stelt en op de hoogte wilt blijven, stuur dan een berichtje naar henja.schneider@gmail.com of naar sonja@culinaireproducties.nl.
Bereidingswijze:
Het recept in deze laatste bijdrage is niet moeilijk, gewoon wél voor de poes:
Verhit de oven tot 200ºC. Laat de vis uitlekken. Prak de vis met een vork fijn en roer het ei erdoor. Werk het volkorenmeel of de bloem erdoor: het moet een niet kleverige bal worden.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en steek of snijd er kleine koekjes uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak ze in ca. 40 minuten gaar en net lichtbruin. Laat ze afkoelen.
Bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast. Onze Muis vindt ze vooral verkruimeld heerlijk!