ReceptMoutabbal van spruitjes

Moutabbal van spruitjes

Beeld Colourbox

Ingrediënten voor 8 personen:

• 300 g kleine spruitjes
• circa 2 eetlepels extra vierge olijfolie
• zeezout
• 50 gram pijnboom­pitten
• circa 250 milliliter ­tahin (sesampasta)
• circa 60 ml citroensap
• 2/3 tl gemalen komijn
• 3 el platbladige peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

Liefhebbers van de middenoosterse keuken kennen ­baba ganoush: een romige auberginedip met tahin. Onder deze naam is de dip wereldwijd bekend. Bij nader onderzoek stuit ik op tegenstrijdige informatie. De juiste benaming schijnt ‘moutabbal’ te zijn. Baba ganoush is óók een auberginedip, maar dan gemaakt met uien, tomaten, verse kruiden en granaatappelmelasse. Hoe het ook heet, de tahin-variant is een voortreffelijk gerecht.

Dit recept is van Michael Solomonov, een gevierde chef van Isra­elische afkomst. Het staat op de kaart van zijn restaurant Zahev, in Philadelphia, en ook hij noemt het baba ganoush. Doet er niet toe; wij weten beter. Ik ben gek op verrassende gerechten zoals dit: een crèmige Midden-Oosterse dip van gewone Hollandse spruitjes. Roosteren in de oven geeft de spruitjes een ietwat rokerige, diepe smaak. Ik heb de hoeveelheden voor dit voorgerecht iets aangepast. Ietwat vloeibare, geurige tahin is het lekkerst. Als de tahin op stopverf lijkt, wordt het lastig.

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Halveer de spruitjes en schep ze om met 1 eetlepel olijfolie en een vingergreep zout. Spreid ze in een enkele laag uit over de ovenbakplaat en rooster ze gaar en licht geblakerd (in circa 12 minuten). Schep ze tussentijds om. Laat ze buiten de oven afkoelen.

Rooster intussen de pijnboompitten licht goudbruin in een droge koekepan. Doe de tahin, het citroensap, de komijn, een ijsblokje, een halve theelepel zout en de helft van de spruitjes in de kom van een keukenmachine. ­Pureer tot het ijs gesmolten is en er een stevige puree is ontstaan. Blijf ­pureren en giet er in een dun straaltje 125 milliliter koud water bij, tot je een gladde puree hebt met de consistentie van hummus. Naar smaak zout erbij.

Spreid de dip uit over een diep bord en schep de rest van de spruitjes erover. Strooi de pijnboompitten en ­peterselie erover en giet er nog wat olijfolie over. Serveer met warm pitabrood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden