null Beeld
Beeld

ReceptCharlotte Kleyn

Met Wagner aan tafel

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Op een maandagavond logde ik in bij een online culinaire lezing van de San Francisco Opera. Nog nooit had ik van spreker Fred Plotkin gehoord, maar hij blijkt net zo’n legende in de operawereld als in de culinaire wereld te zijn: hij werkte achter de schermen bij veertig operagezelschappen over de hele wereld en schreef vele boeken over Italiaans eten. En passant meldde hij dat hij een ‘dear friend’ was geweest van Julia Child en heel vaak pasta had gekookt voor een ándere goede vriend, Luciano Pavarotti.

Deze avond vertelde Fred over een ambitieus hobbyproject: de Ring-cyclus van Richard Wagner in eten en drinken vertalen. Even kort voor wie de opera’s, die in totaal vijftien uur duren, niet kent: het gaat om goden, goud, een gewilde en vervloekte ring, reuzen, draken, macht, liefde en verraad. Een soort Lord of the Rings maar dan met zwaardere, gezongen muziek. Het gaat weinig over eten en drinken in Wagners magnum opus, afgezien van mede (honingdrank), gebraden zwijn en magische gouden appels waarmee de goden zich jong houden, daarom associeerde Plotkin er lekker vrij op los. Hij hield dragonfruit omhoog als het over draken ging, dronk een glaasje Duitse rijnwijn bij deel één, Das Rheingold, en liet uiteraard van alles in de vorm van een ring zien: donuts, bagels, uienringen en de Italiaanse taralli-koekjes.

Bij het deel waarin de goden hun regenboogbrug naar het kasteel Walhalla oversteken, kwam ‘rainbow chard’ (snijbiet) en een schaal koekjes met regenbooghagelslag langs. En dat de goden de dwerg Alberich zichzelf in een kikker laten veranderen, bracht Plotkin op het idee van frog jam, een populaire jam in het zuiden van de VS, zonder kikkers maar met vijgen, frambozen, sinaasappel en gember. Leek mij weer een geweldige combinatie voor in een taart. Zet tijdens het maken een stukje Ring op.

Ingrediënten

• 100 gram gedroogde vijgen
• 250 gram frambozen
• sap en rasp van een halve sinaasappel
• 4 cm gember, geschild en geraspt
• 2 theelepels maizena
• zoetetaartbodem (1 rol uit de koeling of 6 plakjes uit de vriezer)
• 2 eetlepels suiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 C. Week de vijgen 5 minuten in heet water. Verwijder de steeltjes, snijd ze in kleine stukjes en meng in een kom met de frambozen, het sinaasappelsap en -rasp, de gember en maizena.

Leg het deeg op een stuk bakpapier op een bakplaat. Gebruikt u plakjes uit de diepvries? Leg er dan vier in een vierkant en druk de randjes goed aan. Snijd de overgebleven plakjes door de helft en duw ze aan de randen, zodat een groter vierkant ontstaat.

Verspreid het fruitmengsel over het deeg, laat de randen vrij. Vouw de randen losjes om zodat ze hier en daar het fruitmengsel bedekken. Bestrooi de randen en vulling met de suiker. Bak 30 minuten in de oven tot het fruit bubbelt en de randen bruin beginnen te kleuren.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden