ReceptCocktail

Met deze cocktail vergeet je direct dat het februari is

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Lampen in de vorm van kogelvissen, een bar met rieten dakje, zwoele afbeeldingen van dames met bloemenkransen aan de muur, overal (neppe) Paaseilandbeelden en gekrompen hoofden. En dat alles badend in groenig licht. Ja, tikibar Otto’s Shrunken Head in New York is een vrij bizarre plek.

Het begon allemaal met een aflevering van podcast Gastropod, over de geschiedenis achter tikibars. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het blijken cocktailbars in Polynesiëstijl. Fervent reiziger en voormalig filmdecorbouwer Donn Beach opende de eerste, Don the Beachcomber, in 1933 in Hollywood. De drooglegging was net voorbij, het was nog altijd crisis en vermogende Los Angelenos stonden te trappelen om alcohol te drinken én om de buitenwereld te vergeten. Een avondje zoete rumfruitcocktails drinken in Polynesië-Hawaïsfeer werd the thing to do (zo was acteur Cary Grant een graag geziene gast).

Al snel openden meer tikibars hun deuren in Amerika, om vanaf de jaren zeventig en tachtig weer te verdwijnen. De laatste jaren was er weer een opleving. Otto’s Shrunken Head werd in 2002 als eerste New Yorkse tikibar opgericht en al snel volgden er meer, ook in andere steden en landen.

Vorig jaar, toen het nog kon, was ik tóch in New York, en dus trok ik mijn reisgezelschap mee door Manhattan, op zoek naar een stukje Stille Oceaan. In de bar was bijna niemand, op een medewerkster in bikinitop en rieten rokje na. Je kon er mierzoete cocktails met namen als Zombie, Stormy Skull en Wicked Willy – ze smaakten allemaal naar Taksi – in een bijpassende beker bestellen: in de vorm van een schedel, aapje, vis, zeemeermin of Polynesische god.

Drinklokalen versieren met afbeeldingen die elders heilig zijn (Hawaï is nota bene een Amerikaanse staat) en uit godenhoofden drinken gaat een stap te ver, vinden critici. Ik ben blij dat ik eindelijk een tikibar in het echt heb meegemaakt, maar drink de volgende tikicocktail maar uit een normaal glas.

Painkillercocktail

(voor 1 cocktail)
• 50 ml donkere rum
• 100 ml ananassap
• 25 ml kokosmelk
• sap van een halve limoen
• snufje nootmuskaat (eventueel)
• ijsblokjes

Bereiding

Donn Beach was de eerste die meerdere soorten rum met verschillende tropische fruitsapjes en specerijen combineerde, leerde ik van Gastropod. Dat maakt een recept direct lastig: wie koopt er vier flessen rum voor één cocktail op de dinsdagavond? Daarom liet ik me inspireren door de klassieke ­tikicocktail Painkiller, waar je alleen donkere rum voor nodig hebt. Ik verving het sinaasappelsap door limoensap, voor een frissere, minder zoete smaak. Succes verzekerd: hiermee vergeet je direct dat het februari is en waan je je in zwoele, tropische sferen.

Doe alle ingrediënten, op de nootmuskaat na, in een cocktailshaker met ijsblokjes. Shake goed en schenk uit in een glas met nog meer ijsblokjes. Garneer met een snufje nootmuskaat.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden