Koken met KarinZalm met zadenmix

Met dank aan de ondankbare vogels

null Beeld

Zijn vogels eigenzinnig en kieskeurig, of gewoon langzaam van begrip? Bij mijn ouders in de tuin is het dankzij her en der opgehangen voederhuisjes één groot vogelfestijn. Goed te zien vanaf de eettafel achter het raam. Dat wilde ik ook.

Prompt kreeg ik in oktober van mijn moeder een - ik verzin dit niet - ‘vogelvoedermachine’ cadeau. Een plexiglazen buis met vier openingen, omhuld door een kooi van gaas, zodat alleen leuke kleine vogeltjes erbij kunnen, geen dikke duiven of brutale eksters. Ik kreeg er ook een enorme emmer vogelzaad bij, want volgens mijn moeder ging dat er in rap tempo doorheen.

Alleen niet op mijn Amsterdamse balkon. Normaal gesproken fladdert er van alles rond, maar nu bleef het stil. Twee koolmezen kwamen voorbij, maar hipten onbekommerd verder. Vogels moeten wennen, zei de een. Het is nog niet koud genoeg, zei de ander. Of misschien hing hij te veel in het zicht? Ik verplaatste het ding naar een tak van de eik-in-pot, half verstopt tussen de hortensia. Het zaadreservoir leek inderdaad leger te worden, maar dat bleek bij nadere inspectie vooral het effect van de wind. Met als gevolg een balkon vol ontkiemend groene sprieten tussen de tegels. Maar vogeltjes, ho maar.

Begin dit jaar besloot ik het opnieuw te proberen bij mijn huis in Frankrijk. Misschien waren Normandische vogels happiger? Al snel hing het gevaarte in een appelboom, en ja hoor! Binnen tien minuten verscheen er een vinkje. Hij tikte een paar keer tegen het plexiglas en vloog daarna teleurgesteld weg, de vier (4!) voederopeningen vol lekkernijen finaal negerend. Ik probeerde het nog in een andere boom en strooide zelfs extra zaadjes in het rond om de weg te wijzen, maar nee hoor. Overal in de tuin klinkt volop enthousiast gekwetter, maar mijn riante restauratievoorziening wordt finaal genegeerd. Daar zit je dan, met je goeie bedoelingen. En een enorme emmer vol vogelzaad.

Die ondankbare vogels inspireerden me echter wel tot een vogelzaadrecept. Nee, niet schrikken, ik nam natuurlijk niet echt een greep uit mijn emmer, maar deed het met noten en zaden uit de eigen voorraadkast.

null Beeld

Zalm met zadenmix

4 zalmfilets (à 125-150 g)

4 eetl sesamzaad

3 eetl pijnboompitten

3 eetl zonnebloempitten

3 eetl pompoenpitten

1 eetl venkelzaad

3 eetl vloeibare honing

3 eetl dijonmosterd

½ theel chilivlokken (uit zo’n molentje)

1 limoen

zout & peper uit de molen

Bereiding

Oven voorverwarmen op 200 °C. Doe alle pitten en zaden in een groot diep bord. Bestrooi de zalmfilets rondom met zout en peper. Meng de honing, mosterd en chilivlokken in een kommetje en kwast hier de zalm mee in. Haal de filets daarna één voor één door de notenmix en duw goed aan. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster – afhankelijk van de dikte – gaar in 12 tot 15 minuten. Serveer met partjes limoen om over uit te knijpen.

Idee: Rooster (overgebleven of extra) zadenmix al omscheppend in een koekenpan in een paar minuten goudbruin en geurig. Meng samen met een scheutje sesamolie door gare broccoli, bimi, spinazie of komkommer en serveer bij de zalm.

TIP:

Bewaar gebakken zadenmix (bij ons thuis ‘vogelseroendeng’ gedoopt) in een jampotje. Ook lekker in salades en op een broodje hummus of avocado.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden