ReceptBas Robben
Meringue met frambozen en rozen
Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.
Het is echt waar wat ze zeggen over Parijs: er hoeft maar een kinderkopje scheef te liggen en je struikelt en je valt zo met je neus in een tartelette. De ‘ze’ ben ik en de ‘tartelette’ kan ook een pain au chocolat, eclair, baba au rhum of macaronnetje zijn. De ene bakkerij of patisserie is zeker de andere niet, maar je moet flink je best doen wil je in een foute soes bijten.
De hipste koning van dit moment is Cedric Grolet. En dus tuften mijn vriend en ik op onze stepjes zo van de knokkelige weggetjes in Montmartre naar de wijde Avenue de l’Opera. Om daar vervolgens een slingerende rij wachtende toeristen voor de etalage aan te treffen. Allemaal stonden ze driftig op hun telefoon TikToks te kijken van Cedric Grolet, als voorpret of om nog eens te overwegen of dit het allemaal wel het wachten waard was. Ik zei: ik vertik het om in een TikTokrij te staan. We liepen honderd meter verder naar Pierre Hermé, die andere klassieker die al veel langer in de weer is met eiwit, amandelpoeder en suiker, maar niet onder TikToktoerisme lijdt.
Even later zette ik mijn tanden in de ispahan, een grote macaron gevuld met veel frambozen en een crème van rozen en lychee. Ik ben gek op fruit in desserts en al helemaal op frambozen, dus dit was de lekkerste macaron die ik ooit at. Zet hem op uw lijstje. Het dessert van vandaag is erop geïnspireerd: een dun meringuetaartje met veel vers fruit en rozenslagroom.
Ingrediënten (voor 4 personen)
• 100 g eiwit (van ± 3 eieren)
• ¼ tl witte azijn
• ¼ tl zout
• 100 g suiker
• 1 tl vanille-extract
• 50 g poedersuiker + naar smaak voor de slagroom
• 250 ml slagroom
• beetje rozenwater
• 1 el kloppuddingmix
• 200 g aardbeien
• 200 g frambozen
Bereiding
Meng in een brandschone kom het eiwit met de witte azijn en het zout. Klop met een handmixer op tot de eiwitten beginnen te schuimen. Blijf kloppen en strooi er langzaam de suiker bij en schenk ook het vanille-extract erin. Dat duurt zeker 4 minuten, de suiker moet helemaal opgelost zijn. Roer er dan 50 gram poedersuiker door.
Bekleed een bakplaat met bakpapier, verwarm de oven voor op 90-95 graden. Schep de meringue op de bakplaat in een dunne cirkel. Bak/droog de meringue ongeveer anderhalf uur tot hij droog aanvoelt. Zet dan de oven uit en laat hem afkoelen met het deurtje open.
Klop de slagroom in een wijde kom lobbig. Voeg een drupje rozenwater (niet te veel), poedersuiker naar smaak en de kloppuddingmix toe. Schep de slagroom op de meringueplak, je hebt misschien niet alles nodig.
Snijd de aardbeien in kwarten en strooi die samen met de frambozen, gul over het dessert. Serveer meteen.
Tip: de meringueplak kun je al van tevoren maken. Pak hem na het afkoelen dan wel in met plasticfolie.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.