null Beeld
Beeld

Koken metJanine en Annemieke Jansen

Mediterraan signatuurgerecht

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of alles door de gezondheidsbeugel kan.

Annemieke gaf afgelopen week een lezing voor een aantal – van de helaas nog te zeldzame – studenten medicijnen die speciale aandacht hebben voor de preventieve werking van goede voeding. Dat doet Annemieke wel vaker, geregeld samen met Janine, in allerlei settings. Dus we hebben een uitgebreid basisverhaal paraat, gelardeerd met mediterrane beelden. Voor elke lezing duikt het medisch brein van ons duo in de wetenschappelijke materie voor de nieuwste inzichten en de recentste cijfers. We zouden haar reacties tijdens het bestuderen van die artikelen eens moeten filmen: ‘Ja, ja, ja, prachtig… Och, och, och, ontroerend mooi…’

De cijfers die bevestigen hoe gezond de mediterrane leefstijl is blijven maar komen en worden met elke nieuwe studie harder. Met een mediterrane leefstijl – voeding, sociale contacten, beweging – hebben we maar liefst 55 procent minder kans om te overlijden aan allerlei chronische ziektes. Uit een recente studie blijkt dat alleen al het nuttigen van een halve eetlepel extra vierge olijfolie per dag kan zorgen voor een significant positief verschil. Deze informatie mogen we u toch niet onthouden, want hoeveel moeite is dat nu helemaal, zo’n slokje zalige olijfolie?

De enkelvoudig onverzadigde vetzuren in de olie plus de polyfenolen, die ontstekingen tegengaan, zijn de reden waarom olijfolie zo gezond is. Overigens is dat dé grote kracht van de mediterrane voeding: de ontstekingsremmende werking. Ze is anti-atherogeen (gaat stolsels tegen) en zorgt voor een verbeterde functie van het endotheel, de bekleding van de vaatwanden.

Het mediterrane eetpatroon kent veel plantaardige voedingstoffen, die met hun complexe koolhydraten en hoge gehalte aan vezels de kans op een rustige bloedsuikerspiegel en gezonde darmflora vergroten. De westerse voeding van tegenwoordig telt over het algemeen te veel eenvoudige koolhydraten (zeg maar: ‘snelle suikers’) en te weinig vezels. Dit kan voor veel lichamelijke ellende zorgen, toont wetenschappelijk onderzoek steeds weer aan.

Eten volgens het mediterrane patroon is gemakkelijk vol te houden; je hoeft jezelf niet al te zeer te beperken, het is betaalbaar. En nog lekker ook, getuige ons signatuurgerecht (uit ons boek Mooi mediterraan), ha! Daarin komt alles zo heerlijk samen: de vette vis, groentes, noten en olijfolie. Oorspronkelijk hadden we het bedacht met sperziebonen, maar da’s niet bijster duurzaam in de winter, dus vandaag met wortelen.

Ingrediënten voor vier personen

• 2 zalmfilets (300 gram)
• bakolie
• 600 gram worteltjes of meer
Voor de pesto:
• 50 gram verse basilicum
• 50 gram hazelnoten
• 25 gram Parmezaanse kaas
• 1 teen knoflook
• extra vierge olijfolie
• zout en peper

Bereiding

Verhit de oven tot 180 C. Wrijf de zalm in met olie en doe de moten in een ovenschaal. Na ongeveer een half uur is de zalm mooi bruin en gaar. Maak de wortels schoon. Wij vinden het veel lekkerder om ze vervolgens te bakken in plaats van ze te koken. Maar wat u wilt, hè. Bakken is in een paar minuten gepiept, in een beetje bakolie, wel blijven roeren. Koken duurt wat langer, minstens 10 minuten.

Maak de notenpesto door de basilicum, hazelnoten, kaas en knoflook te mengen met een flinke (!) scheut extra vierge olijfolie, te mengen met een staafmixer of blender. Breng verder op smaak met wat zout en peper. Smeer de zalm in met een flinke lik pesto en gebruik de rest om door de wortels te roeren.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden