null Beeld

ReceptBas Robben

Maritozzi

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Waar vroeger de enige rij in Amsterdam die voor het wassenbeeldenmuseum op de Dam was, staan nu her en der in de stad millennials en jonger in de rij voor koekjes, gebakjes en broodjes.

Waar vroeger de enige rij in Amsterdam die voor het wassenbeeldenmuseum op de Dam leek te staan, verzamelen nu her en der in de stad millennials en jonger zich in rijen voor koekjes, gebakjes en broodjes. Doortje Smithuijsen schreef er afgelopen zaterdag al over in deze krant. Wat de kinderlijk kleurrijke traktaties gemeen hebben: ze zijn heel Instagram- en TikTok-waardig. Iedereen denkt voor iets heel unieks in de rij te staan, maar uiteindelijk is het gewoon kneitergoede marketing. De toeristen stillen hun honger in het centrum, de havermelkelite staat rustig een half uur in de rij in Amsterdam-West of -Noord voor iets zuurdesemerigs.

Om zelf niet in de rij aan te hoeven sluiten (en u ook niet) deel ik de komende weken recepten voor de populairste gebakjes en gerechten van dit moment. Een van de plekken waar ik de laatste weken vaak kom is Salvo, een Italiaanse gebakwinkel waar de ricotta en slagroom nog net niet tegen de plinten omhoog klotst. Ze verkopen vers gevulde cannoli (een soort Italiaanse nieuwjaarsrolletjes maar dan zonder spuitbusslagroom), rotolo, croissants en amandelkoekjes. De knapste gebakjes zijn met slagroom gevulde broodjes: maritozzi. Eerlijk: puddingbroodjes van de bakker zijn lekkerder, maar een stuk minder hip. De broodjes zijn niet ingewikkeld om te maken en ook inzetbaar als hamburgerbroodjes, mocht u er geen acht op kunnen. Vries ze dan na het bakken in. Onderstaand recept is een geteste en verbeterde versie van kingarthurbaking.com, dan weet u dat.

Ingrediënten voor acht broodjes

• 350 g tarwebloem
• 30 g magere melkpoeder
• 35 g fijne kristalsuiker
• 1 tl zout
• 1 zakje instant gist (7 g)
• 3 koude eieren
• 60 ml koelkastkoud water
• 150 g koude boter, in blokjes
• 250 ml slagroom
• 1 el vanille kloppuddingpoeder
• poedersuiker, naar smaak

Bereiding

Voor dit recept is het aan te raden om een kneedmachine of keukenmachine te gebruiken omdat het deeg erg plakkerig is.

Doe de tarwebloem, melkpoeder, suiker, zout, gist, eieren en het water in de mengkom van de keukenmachine. Kneed het met de deeghaak 5 minuten. Het deeg zal hierna nog licht plakken, maar het moet niet zo nat zijn als oliebollenbeslag. Voeg eventueel nog een extra eetlepel bloem toe. Zet de mixer daarna op een middelhoge stand en voeg de boter blokje voor blokje toe.

Vet een kom in met olie, doe het deeg daarin, dek het af met plasticfolie en laat het op kamertemperatuur een uur rijzen. Zet de kom daarna een nacht in de koelkast.

Bestuif het werkblad met wat bloem. Neem het deeg uit de kom en verdeel het in acht gelijke stukken, gebruik daarvoor een weegschaal (noteer het totale gewicht en deel het door acht). Rol elk stuk deeg met een holle hand tot een balletje. Leg op een beklede en ingevette bakplaat en dek af met plasticfolie. Laat het ongeveer 2 uur rijzen tot het is verdubbeld in volume.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder de plasticfolie en bak de broodjes eerst 10 minuten. Dek daarna af met aluminiumfolie en bak nog eens 5-10 minuten tot ze gaar zijn. Neem de broodjes daarna uit de oven en laat ze helemaal afkoelen op een roostertje.

Klop de slagroom met de lepel kloppuddingpoeder tot zachte pieken. Voeg dan beetje bij beetje poedersuiker toe tot het u zoet genoeg is.

Snijd de broodjes (de maritozzi) aan de bovenkant doormidden tot bijna onderaan, de beide helften moeten nog wel vastzitten. Schep met een lepel de inkeping vol met slagroom en schraap daarna met een spateltje de overtollige slagroom eraf zodat het er netjes uitziet. Bestuif met poedersuiker.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden