ReceptMarkreelbroodjes

Makreelbroodjes

Nu eens geen saucijzenbroodjes, te koop op alle plaatsen waar je je verveelt. Vaak verpieterd omdat ze zo lang gelegen hebben. Dat gaat niet gebeuren met onze versie. En die is nog 'verantwoord' ook, want de gewone makreel, gevangen in de noordoostelijke Atlantische Oceaan, is geen aanslag op de visstand en het ecosysteem, vindt de Viswijzer van Stichting De Noordzee. Toch is het MSC-certificaat in maart vorig jaar afgeschaft. De program director Benelux van Marine Stewardship Council schreef mij dat de Viswijzer gelijk heeft, maar dat de overheden het niet eens zijn over de verdeling van de quota. Er is nog voorraad voor enkele maanden. Daarna is de overheid aan zet, want het certificaat wordt alleen opnieuw toegekend als de visserij aan alle spelregels voldoet.

Ingrediënten voor twee:

6 snijbonen

2 vierkantjes bladerdeeg à 50 g

circa 200 g gerookte makreelfilet zonder huid (MSC)

1 losgeklopt ei

dillezaad Erbij:

2 tomaten

1 rode ui

peper, zout

Bereidingswijze:

De uiteinden van de bonen wegsnijden, wassen, overdwars halveren. Drie minuten koken, koud spoelen, afdrogen. Het ontdooide bladerdeeg op bestoven werkvlak uitrollen tot 15 bij 10 cm. Oven voorverwarmen op 225 graden °C. Het bladerdeeg met ei bestrijken. De vis overdwars halveren en op de helft van de bladerdeegplakjes leggen. Met dillezaad bestrooien. Hierop de bonen in een stapeltje.

De andere helft van het deeg eroverheen klappen, aandrukken met een vork. Bovenop inprikken. Met ei bestrijken. Dillezaad bovenop. Overbrengen op bakplaat met bakpapier. In circa 20 minuten goudbruin bakken op middelste richel. Tomaten in dunne plakken snijden. De ui heel fijn schaven, op de tomaten leggen met wat peper en zout. Een rand ervan op twee borden leggen. De broodjes erbij.

Menusuggestie:

Vooraf: Geschilde bleekselderij in stukjes malen in het bakje van een staafmixer, laten uitlekken op een fijne zeef. Mengen met wat olie, notenazijn en zout. Eromheen plakjes hardgekookt ei. Garneren met bleekselderijblad. Na: Vanillevla voor de maaltijd bestrooid met korrels vriesdroogkoffie (Nescafé).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden