null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Makreel met kruisbessen

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of alles door de gezondheidsbeugel kan.

Variatie vinden wij van Jansen & Jansen belangrijk. Wissel enthousiast uw groentes, peulvruchten, fruit, noten en vis af. Zo krijgt u een breed scala aan goede voedingsstoffen binnen en, zoals bij vis, niet te veel schadelijke stoffen. Er is namelijk kans dat net die ene vis die u zo heerlijk vindt, doorgaans tjokvol kwik of iets anders schadelijks zit. Want er zwerft een boel viezigheid rond in de wateren van onze aardkloot.

Een van de juist geweldige dingen die de oceaan bevat is plankton. Veel zoutwatervissen eten plankton, en daarin zit omega 3, een vorm van onverzadigd vet. Daarom zijn vette zoutwatervissen aanzienlijk gezonder dan zoetwatervissen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk zalm uit de zee. Maar altijd die zalm… Zelfs als je ervan houdt gaat het binnen afzienbare tijd tegenstaan. Andere gezonde kandidaten zijn sardientjes, ansjovis (graag zo zoutloos mogelijk), heilbot en in iets mindere mate tonijn. En ja, makreel! Nu zijn we aan het praten. Makreel is een van onze favorieten. Liever niet zo’n kant-en-klaar gestoomd geval uit de supermarkt, maar gewoon verse makreel. Heel betaalbaar, en gefileerd net zo gemakkelijk consumeerbaar als zalm. Zo’n goed vette vis vol omega 3 doet het erg fijn met een friszoet zuurtje, bijvoorbeeld in de vorm van fruit, dat prettig tegenwicht biedt aan de enigszins zware vis.

Dan komt de variatie weer om de hoek kijken. Want het is heel goed om ook met fruit te variëren. Bessen scoren hoog qua gezondheid: veel vezels, vitamines, mineralen en flavonoïden, die het fruit hun prachtige kleur geven. Flavonoïden zijn polyfenolen die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen, zoals we al vaker hebben gezegd. Juist een mix van verschillende kleuren fruit is goed, want dan nuttig je verschillende soorten flavonoïden. Diepvriesfruit is trouwens ook nog steeds best prima.

Een geslaagde combinatie is makreel met de niet zo vaak genuttigde kruisbessen. Die zijn er nu nog niet, want het is nog geen zomer, maar dan kunt u zich er vast op verheugen. In plaats van die kruisbessen kunt u voor dit gerecht ook bramen nemen of frambozen. Of gewone rode besjes.

Olala. Een mix van het beste onder water en de zon!

Ingrediënten voor vier personen

• 200 gram kruisbessen (of bramen, frambozen of rode bessen of een mix daarvan)
• 125 milliliter appel(cider)-, sherry- of wittewijnazijn
• 125 milliliter water
• scheut witte wijn
• 1 eetlepel suiker
• 4 makreelfilets
• beetje bloem
• bakolie
• extra vergine olijfolie
• zout en peper

Bereiding

Eerst de azijn. Neem een lekkere soort, want dat proef je terug. Meng die met het water en de wijn, breng dit aan de kook en los er de suiker in op. Goed roeren. Voeg er het fruit aan toe en laat het twee à drie minuten zacht doorkoken. Zeef het fruit. Het zure vocht kunt u een dag of wat later nogmaals gebruiken om nog iets in te maken of zo. U kunt ook het fruit op het zuur zetten, dan is het langer houdbaar. Bewaar het wel in de koelkast.

Haal de visjes even door de bloem. Verhit de bakolie en laat de makreelfilets in een paar minuten per kant bruin worden. Presenteer ze met het fruit. En een scheutje extra vergine olijfolie misstaat ook hier niet!

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden