Koken met KarinMaiscurry

Maiscurry (met courgette)

Het is ook niet goed of het deugt niet. Ik probeer mij niet te bemoeien met uw leven, dus of u wel of geen biologische ingrediënten koopt moet u zelf weten. Net als of u bouillon zelf trekt of een blokje gebruikt. Maar soms geef ik wat extra aanwijzingen in mijn ingrediëntenlijstje. Zo ben ik groot fan – en nee, ik word níet gesponsord – van de blikjes ‘curry madras’ van Euroma en Jonnie Boer.

Bijna elke supermarkt heeft ze. Een wereld van smaakverschil in vergelijking met ‘gewone’ supermarktkerriepoederpotjes. Doe groente, kokosmelk en een ferme lepel van dat poeder in een pan en je hebt al meteen lekkere en dood­simpele curry.

De laatste keer dat ik het waagde om deze tip te geven, kreeg ik echter prompt mail van een trouwe lezer. Jonnie Boer bleek een struikelblok. “Qua pecunia maar ook mentaal. Reden: duur en iets te highbrow. Niet elke lezer heeft een rijk gevulde portemonnee.”

Nou dat weer.

Beeld Karin Luiten

Denk je voor luttele euro’s een wereldtip te geven, waarmee je maandenlang talloze heerlijke gerechten kunt maken, omdat, jazeker, kwaliteit van specerijen echt een verschil van dag en nacht kan maken, is het wéér niet goed. We hebben het toch niet over een kilo kaviaar? Voor 3,90 euro hoef je toch niet de hypotheek te verhogen?

Ai, dat was ook weer tegen het zere been, want de hypotheek van de lezer in kwestie stond onder water. Ik deed er maar verder het zwijgen toe.

Voor de zekerheid wordt dit een curryrecept zonder kerriepoeder. En met mais uit blik, want we zitten nog midden in de Makkelijke Maismaand Maart. Met een groene courgette erbij heeft u ineens een fleurig bordje in lieflijke ­lentetinten. Daar kan toch niemand boos om worden?

Beeld Karin Luiten

Zelf maken, nodig voor 4 personen: 

•  1 blik mais (uitlekgewicht: 285 g)
•  1 grote courgette
•  1 grote ui
•  ± 3 cm verse gember
•  2 eetl Thaise groenecurrypasta (potje)
•  200 ml kokosmelk
•  75 g cashewnoten
•  1 limoen
•  plantaardige olie
•  zout & peper uit de molen
•  optie: ½ eetl kurkuma

Snipper de ui en fruit zachtjes in wat olie in een flinke braadpan of hapjespan. Rasp de gember erboven. Snij intussen de courgette in kleine blokjes. Bak de currypasta even mee met de ui, voeg dan de courgette toe en bak al omscheppend een paar minuten. Giet de kokosmelk in de pan, plus 200 ml (kokend) water, zout en peper. Breng aan de kook en laat met deksel op de pan ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen tot de courgette beetgaar is. Voeg wat kurkuma toe als u een appetijtelijkere kleur wilt. Rooster intussen in een koekepan de cashewnoten al omscheppend goudbruin en knapperig in hooguit een drupje olie. Roer op het laatst de uitgelekte mais door de curry en laat nog even meewarmen. Proef op zout en peper. Bestrooi met de cashewnoten. 

Serveer met partjes limoen om over uit te knijpen. Lekker met rijst en papadums.

Tip:

U moet het helemaal zelf weten, maar als u mijn advies wilt voor currypasta, kies dan niet voor Hollandse makelij die aan elkaar hangt van bindmiddel, smaakversterkers en diverse soorten suiker (dextrose, glucosestroop, maltodextrine), maar eentje die uitsluitend bestaat uit smaakmakers zoals pepers, citroengras, gember, knoflook en specerijen. Of neem twee lepels van dat hiernaast genoemde high-brow kerriepoeder, dat kan natuurlijk ook.

info@kokenmetkarin.nl

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden