null Beeld

Koken metJudith Cyrus

Maatjes met schuim van jenever, peterselie en sjalot

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Vandaag is het 4 mei, al jaren een dag met gemengde gevoelens omdat het natuurlijk dodenherdenking is én onze dierbare vriendin Sylvi jarig is. Stilstaan en herdenken, én het leven vieren van een dierbare. Dat stilstaan neemt Marieke letterlijk. Ik herinner me vorig jaar. We wilden de herdenking bijwonen onder de Westerkerk, maar we waren niet op tijd van het feestje vertrokken. Balen.

Iets voor acht uur nam Marieke een besluit: ze zette haar auto stil voor het stoplicht, draaide de motor uit en ging naast de auto staan. Ik volgde aan mijn kant. Naast ons stond een tram stil, op de brug tegenover zag ik een fietskoerier ook stilstaan met gebogen hoofd. Na enige tijd sprong het stoplicht op groen en klonk uit de auto achter ons getoeter. We verroerden geen vin. Nog meer getoeter volgde, waarna de automobilist zijn auto uitkwam en iets naar ons riep. Nog steeds stonden wij roerloos. Uiteindelijk reageerde iemand met “het is dodenherdenking, die mensen staan daarom stil”. De chauffeur mompelde iets als “oké dan” en ging terug zijn auto in. Na de twee minuten stilte zijn we in de auto gestapt, naar huis gereden en hebben we snel onze fietsen gepakt richting de Westerkerk. Daar waren we nog getuige van de laatste toespraken en uitingen van respect.

De dagen na de herdenking vallen mij altijd de beelden met bloemen op; stille getuigen van onze jaarlijkse twee minuten stilte. Dit jaar voor mij ook stille getuigen van het leed dat zich ook vandaag weer in de wereld afspeelt. Ik zoek een balans tussen erbij stilstaan én eraan voorbij gaan. Ik heb een recept gekozen met oer-Hollandse ingrediënten dat ik tegenkwam in Een kookboek van de Vlaming Seppe Nobels. Met zijn omvangrijke boek won hij dit jaar het Gouden Kookboek.

Ingrediënten

• 1 deciliter jenever
• 1 deciliter groentebouillon
• een handvol jonge spinazie
• peper
• zout
• 2 eetlepels boter op kamertemperatuur
• 4 maatjesharing
• 1 bussel peterselie, gesnipperd
• 2 sjalotten, in fijne ringen

Bereiding

Verwarm de jenever met de groentebouillon. Doe er de spinazie bij en mix met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Houd tegen het kookpunt en mix er de boter op kamertemperatuur door tot u een luchtig schuim krijgt. Leg de maatjesharing op aparte borden. Doe er de sjalotringen, gesnipperde peterselie en het jeneverschuim bij. Werk af met versgemalen peper. En een roodwitblauw-prikkertje.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden