ReceptMaaltijdsoep van witlof

Maaltijdsoep van witlof

Beeld COLOURBOX

Chef en kookschrijver Deborah Madison beschouw ik als de koningin van de groenten. Haar liefde voor (en kennis van) groenten barst van elke pagina van haar kookboeken, in het bijzonder in 'Local Flavors'. Daar vind je deze romige, verrassende soep van robuuste wintergroenten, die je zowel vooraf kunt geven of tot een maaltijdsoep kunt omtoveren. Ik heb dezelfde hoeveelheden groenten aangehouden, en alleen hier en daar wat aangepast voor een duidelijk mediterraan accent. Gebruik liefst geelvlezige aardappels met veel smaak.

Ingrediënten (voor vier personen):

• 350 g witlof
• 2 preien
• 4 a 5 el extra vierge olijfolie
• 2 sjalotten
• 2 stengels bleekselderij
• ca. 250 g aardappels in blokjes
• 250 g knolselderij in blokjes
• 2 flinke wortelen in stukjes
• 2 tl verse tijmblaadjes
• 1 laurierblad
• 1250 ml kippen- of groentenbouillon
• zout
• versgemalen peper
• 125 ml crème fraîche
• 4 dikke sneden stevig mediterraan brood
• ca. 8 el fijngehakte verse kruiden (basilicum, platbladige peterselie, bieslook, majoraan etc)
• ca. 100 g versgeraspte Pecorino Romano

Bereiding:

Houd 8 buitenste witlofbladen apart, en snijd de rest van de witlof in stukjes. Was de prei grondig en snijd alleen het witte en lichtgroene deel in ringetjes. (Gebruik de rest voor bouillon of stoofschotels.) Verhit 4 el olie in een grote pan met zware bodem. Bak de gesneden sjalot en prei ca. 3 minuten op niet te hoog vuur, onder af en toe roeren; niet laten kleuren. Voeg alle groenten, de tijm en het laurierblad toe. Bak de groenten 6 a 7 minuten, regelmatig roerend, tot het mengsel geurig is.

Giet de bouillon erbij en voeg 1 tl zout toe. Kook de soep ca. 30 minuten zachtjes door. Pureer ongeveer 1/3 deel van de soep, zodat ze meer gebonden is (met de staafmixer of in de keukenmachine. Giet de puree terug in de pan.) Roer de crème fraîche door de soep, en breng de soep op smaak met zout en peper. Roer de helft van de kruiden erdoor.

Snijd kort voor het opdienen de achtergehouden witlof in dunne reepjes. Rooster of grill het brood, en trek het brood in grove stukken. Verdeel het brood over 4 diepe borden en schep in elk bord 2 el kaas. Verdeel de soep over de borden en garneer met de witlof en de rest van de kruiden. Geef de rest van de kaas erbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden