KokenCaramelcake

Maak deze Zuid-Amerikaanse dulce de leche cheesecake eventueel met Bebogeen

Beeld Oof Verschuren

In Zuid-Amerika doen ze het bijna in alle zoetigheden: dulce de leche (of doce de leite in Brazilië). De romige karamelpasta gaat op pannenkoeken, in enorme churros, tussen koekjes en over taarten, cakes en ijs. De purist maakt het spul from scratch van verse melk en suiker, maar de meeste mensen gebruiken blikken gezoete gecondenseerde melk. Die laat je zo’n twee uur in een pan water koken en dan heb je een goddelijke karamelpasta. Het voelt als magie, of in elk geval een beetje als valsspelen.

Frankrijk kent ook een soort dulce de leche, het Normandische confiture de lait, en die is ook in kant-en-klare vorm te koop. In Nederland bestaat een vergelijkbare karamelpasta, met de weinig aantrekkelijke naam Bebogeen. Ik had er tot vorige week nog nooit van gehoord, maar het blijkt gewoon bij mijn supermarkt tussen de pindakaas en Marmite te staan.

De spread werd tijdens de oorlog ontwikkeld in een margarinefabriek in Leeuwarden, wegens botertekorten. ‘Toch heeft de oorlog deze firma ook nog iets gebracht wat zij voordien niet had, n.l. boterhampasta ‘Bebogeen’, een product uit suiker (suikerbieten) en bestanddelen die uit melk komen en die in voedingswaarde gelijk staan aan de beste jams’, berichtte de Heerenveensche Koerier in 1948.

De meeste advertenties voor Bebogeen staan in Friese kranten, en volgens internetfora is de spread ook vooral daar bekend. Overigens zeggen veel mensen dat het recept niet lang geleden is veranderd en dat de pasta nu een stuk minder lekker is.

Ik nam de proef op de som: ik kocht een potje Bebogeen en een blik gecondenseerde melk die ik tot dulce de leche kookte. Resultaat? Bebogeen is zoeter, dulce de leche romiger. Ik kies zonder twijfel voor de laatste, ook in deze cheesecake. Maar heeft u haast? Neem dan Bebogeen.

Dulce de leche cheesecake

• 60 gram boter (+ extra voor invetten)
• 120 gram Digestivekoekjes, verkruimeld
• snufje kaneel
• 450 gram roomkaas
• 75 gram suiker
• 2 eieren
• 200 gram Bebogeen of dulce de ­leche*
• 1 zakje vanillesuiker (à 8 gram)
• 1 el slagroom
• paar zoutkorrels/zoutvlokken

*Maak zelf dulce de leche door een blik gecondenseerde melk twee uur te koken in een pan water. Zorg dat het blik altijd onder water blijft, anders kan de boel ontploffen.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de boter in een pannetje. Vet een springvorm (liefst van 20 cm diameter) in met boter.

Meng het koekkruim, de gesmolten boter en kaneel in een kom. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan. Meng de roomkaas en suiker tot een glad geheel. Klop de eieren er een voor een door, vervolgens ook 100 gram Bebo­geen of dulce de leche en de vanillesuiker. Doe in de springvorm en zet 50 minuten in de oven. Laat afkoelen.

Verwarm de rest van de Bebogeen of dulce de leche met de slagroom zachtjes in een steelpannetje tot een geheel. Haal de cheese­cake uit de vorm en giet hier de karamelsaus over. Strooi wat zout over de taart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden