null Beeld -
Beeld -

ReceptJoke Boon

Luchtige vanillecake

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Een plak gewone klassieke en vertrouwde vanillecake had ik allang niet meer gegeten. Omdat ik geen eieren en boter meer eet, en omdat ik deze cake eigenlijk een beetje saai vond.

Momenteel ben ik een vegan lesboek voor de mbo koksopleiding aan het schrijven en daar moest - vond ik - een recept voor een vegan basiscake in. Zo heb ik de vanillecake herontdekt en er een veganversie van gemaakt.

De uitdaging lag erin om de cake luchtig te maken. Op internet vond ik een aantal recepten die ik zo heb aangepast tot ik de beste versie had. Na jaren van bananencake, courgettecake, pastinaakcake, appelcake en chocoladebietencake bleek deze cake in al zijn eenvoud heerlijk. Toevallig las ik op dezelfde dag een heel mooie zin, afkomstig van de Belgische psychiater Dirk De Wachter: “De kunst van het leven is om in de doodgewone dingen, de grootse schoonheid te vinden.”

Misschien verwacht u een uitleg over hoe deze cake toch luchtig wordt. Een scheikundig principe van zuur en base ligt hieraan ten grondslag: natriumbicarbonaat dat in aanraking komt met een zuur gaat bruisen en brengt lucht in deze cake. Verder kan mijn uitleg niet gaan, want scheikunde was niet mijn sterkste vak op de middelbare school.

Vandaag bakken we vanillecake, die ik bakte in een springvorm. Dat deed ik om er een feesttaart van te maken die ik u volgende week voorschotel: een tompoucetaart. Maar dat is volgende week (bewaar dit recept!). Eerst maken we de basiscake, waarbij u overigens geen mixer nodig heeft.

Ouderwetse vanillecake

Voor een springvorm van 20 cm of een kleine cakevorm

• 250 gr (spelt)bloem
• 2 tl vanillepasta (kookwinkel) of 1 zakje vanillesuiker
• 150 gr suiker
• snuf zout
• 1 tl baksoda of natriumbicarbonaat
• 50 gr ongezoete appelmoes
• 100 ml zonnebloemolie
• 200 ml romige plantaardige drink zoals soja- of haverdrink
• 1 el citroensap

Bereiding

Verwarm de oven tot 170 graden, een hete luchtoven tot 160 graden. Vet een springvorm in met olie en bekleed de bodem met bakpapier. Bestrooi de ingevette randen met wat bloem, klop het overtollige eruit. Doe speltbloem, baksoda, suiker en zout in een mengkom en roer met een garde door elkaar.

Meng in een maatbeker de appelmoes, vanillepasta of -suiker, olie, plantaardige drink en het citroensap door elkaar en giet dit bij het bloemmengsel. Roer met de garde door elkaar tot alles gemengd is, maar niet langer. U hoeft zeker niet te kloppen.

Bak in het midden van een voorverwarmde oven in 45-50 minuten bruin en gaar. Controleer met een prikker: als deze er droog uitkomt is de cake gaar. Laat de cake afkoelen op een rooster.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden