Recept

Linzenfritters met yoghurtsaus

Beeld Colourbox

Bon Appetit had een paar maanden geleden een recept voor rode linzenfritters met een foto die me het water in de mond deed lopen. De fritters waren gebaseerd op een Bengalese snack en zagen er exotisch en vooral heel knapperig uit, met bruingebakken randjes. Dit moest en zou ik proberen. Het basisprincipe is hetzelfde als voor falafel: je pureert geweekte, ongekookte peulvruchten, mengt er van alles doorheen en vervolgens bak je er fritters van.

Ingrediënten voor circa 20 fritters:

•  200 g rode linzen
•  1 kleine courgette (ca. 150 g)
•  1/2 middelgrote (rode) ui (in heel dunne halvemaantjes)
•  ca. 1.5 tl zout
•  versgemalen peper
•  1 tl gemalen komijn
•  1 tl ­gemalen koriander
•  ca. 20 g verse koriander (middelfijn gehakt)
•  1 el versgeraspte citroenschil
•  ca. 150 ml extra vierge olijfolie

Bereidingswijze 

Week de linzen minstens 8 uur, zodat ze zacht worden, en snijd de courgette zorgvuldig in reepjes. Het rauwe linzenmengsel hangt verrassend goed ­samen tijdens het bakken. Als je de fritters goed platduwt bakken ze snel gaar en knapperig. Je kunt ze desgewenst van tevoren maken en opwarmen in een koekepan of hete oven. Heerlijk als snack, voorgerecht of bijgerecht.

Geef er een yoghurtsaus bij van dikke Griekse yoghurt losgeroerd met citroensap, olijfolie, rode pepervlokken, gedroogde munt en wat zout.

Spoel de linzen af en week ze 8 tot 12 uur in ruim koud water. Snijd de courgette eerst in plakken, dan in dunne reepjes. Doe de courgette en ui met 1 tl zout in een vergiet, schep goed door en laat ca. 30 minuten staan zodat overtollig vocht uitlekt. Dep de groenten goed droog met keukenpapier. Giet de linzen af en pureer ze tot een gladde puree in de keukenmachine. Doe de linzenpuree in een kom en schep de courgette, ui, 1/2 tl zout, peper naar smaak, komijn, gemalen en verse koriander en citroenschil er goed door. Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekepan tot vrij heet. Schep 4 à 5 kleine bergjes van het linzenmengsel in de pan. Duw die voorzichtig plat met een vork, en zorg ervoor dat het linzenmengsel blijft samenhangen. Bak de fritters in de hete olie aan beide kanten goudbruin en krokant, ca. 2 minuten per kant. Keer ze voorzichtig. Laat de gare fritters uitlekken op keukenpapier en serveer ze liefst meteen, met de yoghurtsaus. Bak de rest van fritters op dezelfde manier, en voeg tussentijds tijdens het bakken zonodig meer olijfolie toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden