ReceptLimburgse boerenkool

Limburgse boerenkool

null Beeld
Beeld
Janny de Moor

Ingrediënten voor twee

• ca 300 g hamschijf eko
• 250 ml water
• peper en zout
• 250 g fijngesneden boerenkool
• 1 gesnipperde ui
• potje witte bonen netto 365 g
• kookmateriaal: snelkookpan

‘In ses dingen houdic mijn jolijt: In corten missen, in langen maeltijt, in jonck vleysch, in ouden visch, een schoon vrouken en wijn opten disch.’ (Jan van Doesborch, zestiende eeuw). Een levenslustig Limburgs lied, zoals er nog vele daarna zijn gezongen. Wat die maaltijd betreft, als het om ‘eten van dichtbij’ gaat kan de rest van het land nog heel wat van Limburg leren. Schrijver Franquinet verwoordde de huiver voor uitheems eten in Maastreechter Veerskes ooit aldus: ‘Men it dao van, mer wet et is, dat kan me soms neet weite.’ (Men eet ervan, maar wat het is, daar heeft men soms geen weet van.)

Bovenstaande combinatie vond ik in een boek van Netty Engels-Geurts, hoedster van de Limburgse culinaire traditie. Ze is afgelopen zomer helaas overleden. Allicht moest alles vroeger lang koken want de energiebesparende snelkookpan is pas populair geworden in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Nu een beetje uit de mode. Dat is vreemd, want alles uit die pan heeft ook nog eens meer smaak en kleur.

De hamschijf met water, peper en zout 15 minuten onder de hoogste druk koken – daarbij moet niet te veel stoom ontsnappen, anders verdampt het vocht. De warmtebron kan dus laag geschakeld worden zolang het ventiel hoog staat. Druk wegnemen, vlees ook. De kool en uisnippers in de pan doen, vlees bovenop en nog 3 minuten als boven onder hoogste druk koken. Druk wegnemen. Vlees uit de pan nemen. Boontjes met vocht door de kool roeren. Kort doorwarmen. Overdoen in een vuurvaste schotel en warm houden. Bot wegdoen bij de hamschijf en repen snijden. Op de kool leggen.

Wijn: Merlot.

Menusuggestie:

Vooraf: vier plakjes ontbijtspek zachtjes uitbakken. Uit de pan nemen. Twee eieren breken in de spekpan en onder deksel laten stollen. Spek weer terug, blaadjes tijm, peper en zout erover. Warm serveren met een plukje rauwkost zoetzuur.
Na: Hervekaas (Rommedoe) met het staartje wijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden