Beeld Thinkstock

Recept Libanese geroosterde bloemkool

Libanese geroosterde bloemkool

Ingrediënten voor 4 à 5 personen:

• 4 el extra vierge olijfolie

• 3 el tomatenpuree

• 6 el tahin (sesampasta)

• 2 tl sambal oelek

• 1 opgehoopte el maizena

• 1 el gemalen komijn

• 2 tl zout

• 1 tl versgemalen peper

• 1 flinke bloemkool (ruim 1 kg), verdeeld in roosjes

• 4 el pijnboom­pitten

• 1 citroen

• 1 teentje knoflook uitgeperst

• klein bosje koriander, fijn­gehakt

Bereidingswijze

Ietwat taai, dik, romig: tahin is een MiddenOosterse pindakaasachtige ‘pasta’ gemaakt van sesamzaad en verder bijna niks. Het is een onmisbaar ingrediënt in hummus en baba ghanoush (auberginedip), maar daarmee houdt het gebruik niet op. Het is zeer populair in de Libanese keuken, waar het o.a. gebruikt wordt in salades, voorgerechten, vis en gebak. Arnabeet Mekleh ma tarator bijvoorbeeld, is gefrituurde bloemkool overgoten met tahinsaus. Een verrukkelijke dis, maar niet iedereen heeft zin om te frituren midden in de zomer.

Milk Street is een Amerikaans kooktijdschrift dat niet zo lang geleden gelanceerd werd. Het is vrij dun, maar ieder recept is meer dan de moeite waard. In het laatste nummer trof ik een heerlijk alternatief aan voor de bloemkoolfritters: in een hete oven geroosterde bloemkoolroosjes, die een ‘korstje’ krijgen van tahin, tomatenpuree en maizena.

Ik heb het Milk Street-recept iets veranderd; knoflook, komijn en pijnboompitten zijn mijn toevoegingen. Dit is een heerlijk bijgerecht of vegetarisch hoofdgerecht. Lekker met rijst en een salade, of een gebakken ei of wat feta.

Verwarm de oven voor op 250 graden C. Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie en vet het folie in met 1 el olijfolie.

Roer 3 el olie, tomatenpuree, 4 el tahin, sambal, maizena, komijn, zout, peper en 3 el water door elkaar tot een stevig, roerbaar mengsel. Meng er iets meer water door als het te stijf is. Doe de bloemkool in een kom en meng met je handen de tahinsaus erdoor. Zorg dat de roosjes gelijkmatig bedekt zijn. Spreid de bloemkool uit over de bakplaat en rooster ze in het midden van oven in 25 à 30 minuten gaar en mooi bruin (niet omscheppen tijdens het roosteren.)

Rooster intussen de pijnboompitten licht goudbruin in een droge koekepan. Boen de citroen schoon en rasp de schil fijn af, voor 1 el citroenrasp. Pers de citroen uit. Roer 2 el tahin met het citroensap, de knoflook en scheutje heet water tot een niet te dikke saus. Breng op smaak met zout en peper.

Doe de bloemkool over op een schaal. Giet de tahinsaus erover en bestrooi de bloemkool met citroenrasp, koriander en pijnboompitten. Meteen opdienen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden