Samuel Levie Beeld Mark van der Zouw
Samuel LevieBeeld Mark van der Zouw

KokenAuberginecurry

Leve het Surinaamse leven

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

De familie van mijn vrouw overwintert graag in het familiehuis in Paramaribo. Vorige winter volgden we hun goede voorbeeld en reisden naar de tropische warmte van Suriname. Met ouders, zussen, ooms, tantes en nichten verschansten we ons in Paramaribo-Noord. De politieke en economische situatie in het land was onrustig, maar op de centrale markt waar wij de dagelijkse boodschappen deden, leek men het te relativeren. Die onrust was niks nieuws en het leven gaat door.

Op het menu stonden een vegetarische curry van aubergine en tayerblad met dahl en naan. We gingen de marktkramen af, op zoek naar aubergines die we in allerlei maten tegenkwamen. Aubergine noemt men boulanger en we zagen grote lange paarse exemplaren, kleine ronde witte en aubergines die lijken op wat je in de Nederlandse supermarkt koopt. Tayerblad is een favoriete Surinaamse bladgroente. De bladeren zijn groot en hartvormig. De stelen snijd je fijn. Je bakt tayerblad en stelen met knoflook, of stooft het mee in gerechten.

Na een gesprekje met een vriendelijke marktman vraagt hij of ik geïnteresseerd ben in zijn boshaas. Ik kijk naar een groot stuk geroosterd dier en vertel hem dat we vegetarisch koken. Hij schudt zijn hoofd en lacht hartelijk.

Thuisgekomen doe ik de voorbereidingen voor de curry, terwijl mijn dochter Mala haar eerste stapjes probeert te zetten en aan mijn been hangt. Van haar tante krijg ik het verzoek of ik naan wil maken. Geen gist in huis! Dat haal ik bij de kleine buurtsuper verderop in de straat.

Rosie’s Supermarkt verkoopt een verzameling etenswaar in plastic verpakkingen, plastic schoenen en maggiblokjes. “Ik heb wel een pakje gist”, zegt Rosie. “In die bak achterin de winkel.” We rommelen in de kartonnen doos waar ze naar wijst. En verrek! Onder in de doos ligt precies één zakje gist. De houdbaarheidsdatum is doorgekrast, maar het is nog goed hoor, verzekert ze me.

Auberginecurry

• 2 aubergines
• 500 gram tayerblad
• 1 ui
• 3 tenen knoflook
• 3 el plantaardige olie
• 1 el Surinaamse kerrie
• 1/2 el garam masala
• 1 kaneelstok
• 1 el geconcentreerde tomaat
• 1 maggiblokje
• 200 ml kokosmelk

Bereiding

Tayerblad kun je bij de toko kopen, maar je kunt het ook vervangen door spinazie. Prik een paar gaatjes in de aubergines en rooster ze rondom op het vuur van de gaspit in ongeveer 3 minuten, ze hoeven niet gaar te zijn. De schil gaat een klein beetje verkolen, wat een mooie rokerige smaak geeft. Mocht je op inductie koken en dus geen vlammen hebben om te roosteren, dan kun je dit ook onder de grill doen tot de schil ­verkleurt. Laat de aubergines afkoelen en snijd ze in grove stukken.

Was het tayerblad en snijd fijn. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak deze even aan in de olie. Bak ook de kerrie, garam masala, kaneelstok en tomatenpuree een paar minuten mee. Verkruimel het maggiblokje over het mengsel en blus met kokosmelk en ongeveer dezelfde hoeveelheid water. Doe de aubergine en het tayerblad erbij en zet de deksel op de pan. Stoof het geheel tien minuten. Je kunt wat extra vocht toevoegen als je meer saus wilt. Serveer met witte rijst.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden