null Beeld
Beeld

ReceptJoke Boon

Lemonspread van kikkererwten

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

‘Wat eet je dan op brood?’, wordt mij vaak gevraagd nu ik geheel plantaardig ben gaan eten. Eerlijk gezegd vroeg ik me dat ook af voordat ik die overstap maakte. Ik bakte graag een eitje of een tosti tijdens de lunch. Dat bezorgde mij lange tijd zelfs de bijnaam ‘Joke tosti’ op Twitter.

Inmiddels heb ik een ander broodbelegritueel. Ik eet graag humus, pindakaas, knapperig gebakken tempeh, een zelfgemaakt ‘kip’-kerrieslaatje of kikkererwten-saté salade, een (zelfgemaakte) spread op basis van peulvruchten of kruidig gebakken paddenstoelen.

Vandaag geef ik u een bijzonder recept voor een heerlijk citroenerige, romige spread van kikkererwten. Wie niet ruikt en daardoor bijna niks proeft, neemt nog wel de tongsmaken waar: zoet, zuur, zout, bitter, vet en umami. Deze zoetzure spread is erg lekker op brood, toast, een knapperige rijstwafel, onder een laagje (vegan) vanillevla, in een schelp van bladerdeeg met plakjes peer erop, door de yoghurt geroerd, losgeroerd met plantaardige yoghurt als dipsaus voor plakjes appel of ander fruit, of gewoon zo een lepel uit het bakje is heerlijk.

Het lekkerst is om zelf de kikkererwten te koken, maar als u daar tegenop ziet dan neemt u het gare gewicht uit pot, blik of zak.

Ingrediënten

• 150 gram ongekookte kikkererwten (dat is circa 350 gram gekookt gewicht)
• 1 theelepel baksoda of natriumbicarbonaat
• 1 biologische citroen, de schil er met een dunschiller vanaf gesneden
• 20 gram ongebrande cashewnoten, minimaal 3 uur geweekt in koud water
• 5 kardemompeulen
• snufje zout
• 115 gram gele sultana-rozijnen (dit is belangrijk ivm kleur, die moet citroengeel worden
• 1/8 theelepel gemalen kurkuma
• 60 milliliter citroensap
• 30 milliliter kokosolie
• 25 milliliter water (of kookvocht)

Bereiding

Begin de avond van tevoren door de kikkererwten te laten weken. Week de cashewnoten in ruim koud water minimaal 3 uur van tevoren. Was de kikkererwten in een bolzeef onder koud stromend water. Doe ze in een kom of pan en zet ze onder ruim water. Zet een klein schaaltje waarin u de baksoda doet tussen de erwten (hierdoor worden de erwten extra romig). Laat afgedekt 8-12 uur weken. Verwijder het schaaltje baksoda na het weken uit de pan met kikkererwten.

Doe de schil van de citroen bij de kikkererwten en kook de erwten in het weekwater in 30-40 minuten romig gaar. Controleer door er eentje te proeven, kook zonodig langer. Verwijder het grootste deel van de citroenschil na het koken.

Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en vijzel ze in de vijzel tot poeder. Laat de kikkererwten (vang wat kookvocht op) en de cashewnoten uitlekken en maal ze gedurende enkele minuten in de keukenmachine met de overige ingrediënten tot een fijne spread. Schraap tussendoor de wanden schoon. Voeg zo nodig extra water of kookvocht toe om een smeuïge spread te krijgen.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden