null Beeld
Beeld

Koken metBas Robben

Last-minute lekkers voor in de hotpot én op de gourmetplaat: Fluwelen kip en rib-eye

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

De serveerster liep te midden van stomende pannen vurige bouillon naar ons toe. Ik vroeg: ‘Die soep, nemen mensen die mee naar huis? Of is dat heel raar?’ Ze lachte en zei: ‘Dat doen alleen Nederlanders hoor’. Ik wist vervolgens niet of ik, Drent in hart en een beetje in de nieren, nog durfde de bouillon op te slurpen. Maar ik wist wel dat wij nog een beetje opgevoed moeten worden waar het hotpotterij betreft. U heeft vast uw maniertjes bij het gourmetten, ik heb de mijne voor het Chinees fonduen. Een kleine gids plus een tweetal recepten dat geschikt is voor zowel hotpot als gourmetplaat.

Zet de hotpot of lage soeppan op een elektrisch kookplaatje in het midden van de tafel en giet de bouillon met garneringen erin. Denk: een steranijsje, wat plakjes gember, droge chilipepers in mootjes. Breng de soep aan de kook en leg de rest van de ingrediënten om in de hotpot te garen op bordjes eromheen. Met het oog op omikron is het wijs om iedereen twee setjes eetstokjes te geven: een om het rauwe eten van de bordjes naar de soep en uw kommetje te vervoeren en een om de sappige kip en consorten naar uw mond te brengen.

Geef iedereen ook een kommetje en zet een assortiment aan sausjes klaar (hoisin, tahini, sojasaus) met garneringen als gehakte knoflook, lente-ui en chilipepers. Ingrediënten die langer moeten garen doe je er samen in zodat ze tegelijk gaar zijn. Dungesneden vlees klem je tussen je eetstokjes en dompel je onder in de kokende bouillon tot het gaar is. Dip de gare ingrediënten direct in je saus en blaas even voordat je ze in je mond steekt. Happy hotpotting!

Ingrediënten voor circa 40 plakjes

Voor de kip
• 300 gram kipfilet (heel)
• ½ theelepel zout
• ½ theelepel ve-tsin (MSG)
• 1 eiwit
• 1 eetlepel maizena

Voor de rib-eye
• 400 gram ribeye
• 1 eetlepel vijfkruidenpoeder (five-spice)
• 1 eetlepel donkere sojasaus
• 1 ei
• 1 eetlepel maizena

Bereiding

Leg de kipfilet dertig minuten in de vriezer, zodat hij wat steviger wordt. Je kunt hem nu makkelijker in plakjes van een halve centimeter snijden. Doe de plakjes in een kom en voeg het zout, de ve-tsin, het eiwit, de maïzena en 2 eetlepels water toe. Meng goed door met een flexibele spatel of schone handen. Laat de kip afgedekt in de koelkast minstens een half uur marineren. Leg de kipfilet daarna op een bord en bewaar in de koelkast tot je aan tafel gaat.

Voor de rib-eye ga je op dezelfde manier te werk. Leg het vlees dertig minuten in de vriezer, zodat je het makkelijker in dunne plakjes van een halve centimeter kunt snijden. Meng het vlees vervolgens met alle andere ingrediënten in een kom.

Kijk voor de vorige hotpotrecepten op de site van deze krant.

www.basrobben.nl

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden