null Beeld
Beeld

ReceptLezersinzending

Lasagne met rode biet

Elke week plaatst Trouw een recept dat door een lezer naar recepten@trouw.nl is gestuurd. Deze week een recept van Corian Bakker uit Warnsveld.

Toen de kinderen nog groente meenamen uit de schooltuintjes, waren er soms perioden dat er opeens heel veel van hetzelfde moest worden opgegeten. Nu kun je gelukkig bijna alle groenten verwerken tot salade, saus, curry, groentetaart, pizza of natuurlijk in lasagne. Het recept van lasagne met biet is op die manier ontstaan.

De schooltuintjes zijn niet meer en de kinderen uitgevlogen, maar allemaal hebben ze het recept meegenomen richting hun (studenten)huishoudens. Zelfs op de Faeröer, waar dochterlief sinds kort werkt en waar groente een schaars goed is, zijn bietjes meestal wel verkrijgbaar.

Voor de kleur, de voedingswaarde en de smaak moet er natuurlijk nog wat anders bij en dat werd pesto van walnoten en peterselie, zodat de overvloedige aanvoer van walnoten uit de tuin van vrienden een goede bestemming kon krijgen. Helaas zijn walnoten en verse peterselie nou net weer niet te vinden op een afgelegen eiland. Daarom ­direct maar een alternatief erbij gegeven: spinazie uit de diepvries kan ook heel goed, eventueel gemengd met wat geroosterde en gehakte zaden of pitten. En uiteraard is een potje kant-en-klare pesto ook een optie. Al zou ik dan toch ook een paar blokjes spinazie erbij doen, want anders wordt het gauw te zout.

Omdat we inmiddels ook veganisten in de familie hebben, zit er geen kaas in het ­recept. Melk en boter zijn heel goed te vervangen door een plantaardige ‘melk’ of bouillon en margarine. Maar als je het niet kunt laten, past er goed een laagje feta of andere witte kaas tussen.

Ingrediënten voor vier personen

• 6-10 lasagnebladen
• 4-5 gekookte bietjes in plakjes
• 1 bosje peterselie (of spinazie of bos basilicum of rucola of combi)
• 3 tenen knoflook
• 100 gram walnoten (en/of cashewnoten, zonnepitten, pompoenpitten)
• beetje citroensap of -rasp
• scheut walnoot- of olijfolie
• paprikapoeder

Voor de bechamelsaus
• een halve liter melk of bouillon
• 4 eetlepels bloem
• 4 eetlepels boter of margarine
• zout en peper
• nootmuskaat

Bereiding

Maak van de kruiden, noten of geroosterde(!) pitten en knoflook een pesto: eerst de pitten in het bakje van de staafmixer met gehakte knoflook mixen, en een scheut olie erbij als het te droog is. Het groen grof snijden en dan toevoegen en mixen. Nu zout, olie en een pietsie azijn of citroen erbij en mengen tot een smeuïg geheel. Gebruik je diepvries spinazie, dan roer je die er op het laatst ontdooid doorheen.

Maak van boter, bloem en melk een bechamelsaus en kruid met flink peper, zout en nootmuskaat. Vet een lasagneschaal in met olie of boter. De helft van de bechamelsaus mengen met de groene pesto. Lasagne opbouwen met een laagje bieten, lasagnebladen, groene saus, lasagnebladen, weer bietjes en als laatste de achtergehouden helft witte saus. Stuif er wat paprikapoeder over en zet ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven op 200 graden tot het bubbelt en gaar is.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u zelf een recept insturen? Mail het naar recepten@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden