null Beeld
Beeld

LezersreceptLasagne bolognese

Lasagne bolognese, bij ons al decennia een schot in de roos

Elke week plaatst Trouw een recept dat door een lezer naar recepten@trouw.nl is gestuurd. Deze week een recept van Fennie de Gelder-Hembrecht uit Zelhem.

Toen ik in 1970 trouwde had ik nog nooit gekookt. Van mijn man kreeg ik het boek Ik kan koken, en van mijn moeder het boekje Bak met plezier en een handgeschreven kookboekje uit 1938. Met hierbij de opmerking dat de kooktijden wel aangepast moesten worden; doorgekookte groenten bevatten geen vitamines.

Het meest exotische gerecht uit Ik kan koken was, naast een aantal Indische recepten, Hongaarse goulash. Het kookboekje uit 1938 had een recept kerrierijst.

Mijn eerste pastagerecht was macaroni met gehakt, ui en een blikje tomatenpuree. Dat werd later pasta met een pakje saus. Maar langzamerhand kwam het besef dat een bereiding met verse ingrediënten toch veel lekkerder was en dat er buiten de Italiaanse en Indische keuken heel veel te beleven viel.

Mijn eerste lasagne at ik in Dublin bij vrienden, een lasagne met spinazie en kaassaus. Heel veel kaassaus! Het viel als een blok in je maag.

Gelukkig kwam ik vlak daarna een recept voor lasagne bolognese tegen. Dat bleek een schot in de roos. Het stond vanaf begin jaren tachtig regelmatig bij ons op het menu en is sindsdien het favoriete eten van alle kinderen en nu ook kleinkinderen.

Ingrediënten

• lasagnevellen

• 300 gram gehakt

• 1 gesnipperde ui

• teentje knoflook uit de pers

• handje geraspte wortel

• 150 gram fijngesneden ham

• eetlepel oregano

• 2 halve literblikken tomatenblokjes

• peper en zout

• 30 gram boter of margarine

• 30 gram bloem

• halve liter melk

• 200 gram geraspte kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden C. Bak het gehakt los met de ui, knoflook, wortel en ham. Strooi de oregano erdoor en maak het op smaak met peper en zout. Laat het mengsel 15 minuten pruttelen.

Maak vervolgens de kaassaus. Smelt de boter, meng de bloem erdoor, voeg beetje bij beetje de melk toe en roer er een saus van. Doe de geraspte kaas erbij en laat de saus nog vijf minuten pruttelen.

Doe in een rechthoekige ovenschotel laag voor laag de lasagnebladen, tomatensaus en de kaassaus. Herhaal dit en eindig bovenop met de kaassaus. Zet de schaal 45 minuten in de oven bij 175 C. Serveer de lasagne bolognese met een frisse salade.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u zelf een recept insturen? Mail het naar recepten@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden