Recept Lamssateetjes

Lamssateetjes

Als we op de barbecue eens wat anders willen dan kipsaté, dan komen we in de Indonesische keuken al snel uit op de daar heel populaire saté kambing, van geitevlees, dus. Niet iedereen kan de uitgesproken smaak van geitevlees waarderen en daar komt bij dat het vlees vrij droog is.

Een goede saté kambing heeft daarom om en om tussen het vlees aan de spiesjes stukjes spek nodig om sappig te worden. Lamsvlees is een goed alternatief voor geit, omdat het van zichzelf al wat meer vet heeft dan geitevlees, vooral de delen die van de bout komen.

Ingrediënten

Voor vier personen:

• 600 gram lamsvlees van de bout

• 10 gedroogde rode pepers

• 6 sjalotjes

• 1 teentje knoflook

• 1 tl gemalen venkel

• mespunt gemalen kardemom

• mespunt gemalen kaneel

• mespunt gemalen kruidnagel

• 1 el gemalen koriander (ketoembar)

• 1 tl gemalen komijn

• 1 el palmsuiker ­geraspt of bruine suiker

• 1 tl zout

• 400 ml kokosmelk

• 1 flinke eetlepel ­geraspte kokos

• houten of metalen spiesjes

Bereidingswijze

Eerst maken we de marinade. Rooster de ­kokos in een droge koekepan tot deze lichtbruin is. Snijd de gedroogde rode pepers in stukken. Verwijder de zaadjes. Breng de rode pepers aan de kook in een laagje water. Laat koken tot er twee eetlepels vocht overblijven. Roer regelmatig.

Pureer in een keukenmachine de rode pepers met het achtergebleven kookvocht, de sjalotjes en de knoflook tot een fijn mengsel. Doe dit in een pan en voeg venkel, kardemom, ­kaneel, kruidnagel, koriander, komijn, suiker, zout, kokosmelk en de geroosterde kokos toe. Breng alles al roerend aan de kook en laat het dan twee minuten zachtjes doorkoken.

Doe deze kruidenpasta over in een grote kom en laat het afkoelen. Snijd ondertussen het lamsvlees in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Week de houten stokjes een half uurtje in koud water.

Schep het lamsvlees door de marinade. Roer alles goed om en zet de kom dan (buiten de koelkast) een halfuur apart, zodat het vlees goed kan marineren. Rijg het vlees aan de spiesjes en bewaar de marinade. Zorg voor een hete barbecue of grillpan. Smeer tijdens het grillen de sateetjes nog geregeld in met de overgebleven marinade. Rooster tot ze een mooi kleurtje hebben. In tegenstelling tot kippevlees hoeft lamsvlees niet per se door en door gaar te zijn. Serveer bij deze lamssateetjes een schaal witte rijst en bijvoorbeeld een frisse komkommersalade.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden