null Beeld -
Beeld -

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Laagcalorische angel cake

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of alles door de gezondheidsbeugel kan.

Het lijkt wel of januari ook is uitgeroepen tot maand van de eiwitten (synoniem: proteïnen). Of bekijken we de wereld te veel door een kook- en gezondheidsbril? Dat kan natuurlijk ook. Hoe dan ook zagen we de afgelopen dagen een heuse proteïnecake in een supermarkt liggen, een al te fluffy (luchtig), vormeloos, niet bepaald aantrekkelijk ogend geval. In het schap ernaast een ‘proteïnepot’ (?): een treurige mix van drie blaadjes spinazie en een gekookt ei. Voor meer dan drie euro, we jokken niet. We zien proteïnekwark, proteïneyoghurt, proteïnetussendoortjes. Dit terwijl wij allen toch echt niet heel gauw een eiwitgebrek oplopen, bij een enigszins normaal voedingspatroon.

Eiwitten zijn onze bouwstoffen en ze zijn belangrijk voor ons afweersysteem. Eiwitten bevorderen de aanmaak van spierweefsel, dus wellicht komt daar die januarimanie vandaan. De proteïnen die vet zouden omzetten in spieren, of zo.

Veel eiwit betekent harder werkende nieren

Veel mensen die willen afvallen mikken tegenwoordig op een mix van veel eiwit en weinig koolhydraten. Je hebt iets minder dan 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig en een topsporter (en we bedoelen echt een beroepssporter) mag gaan tot ten hoogste 2 gram per kilo. Maar echt niet veel meer, want dat is een te zware belasting voor je nieren. Bij de inname van eiwitten komen ook minder gewenste stoffen naar binnen, die je nieren moeten afbreken. Veel eiwit betekent harder werkende nieren, en bij langdurige overbelasting zou er schade kunnen optreden.

Wat het lage aantal koolhydraten in menig modern dieet betreft, arme koolhydraten (‘snelle suikers’) dumpen is prima, maar de rijke, trage koolhydraten, vooral aanwezig in groenten en peulvruchten, zijn belangrijk voor ons lichaam.

Eiwitten vind je in dierlijke producten zoals vis, vlees en zuivel. Maar ook plantaardige zoals noten en peulvruchten bevatte ze. Er is nog heel wat meer over te zeggen, en dat zullen we ongetwijfeld nog weleens doen, maar voor vandaag laten we het hierbij.

Om nog even terug te komen op die fluffy cake: dat zal een soort van angel cake zijn geweest, een Engelse lekkernij. Daar gaan namelijk twaalf eiwitten in, goed voor veel luchtigheid. De proteïnefans zullen er pap van lusten. Maar let op: de meest gangbare recepten schrijven ook veel suiker voor. En de grammen vliegen er weer aan. Wij zijn natuurlijk veel minder scheutig met de suiker. Bovendien maken we een kleine versie. Twaalf eiwitten vinden we te veel. Met vijf stuks en een beetje suiker krijgen we een heerlijk luchtig, niet al te calorierijk toetje! Verse frambozen zorgen voor de broodnodige vitamines, mineralen, vezels en polyfenollekes.

Ingrediënten voor 4 personen

50 g cakebloem (of rijstbloem, als het maar heel fijn is)
zout
5 eiwitten
1 el citroensap
25 g poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
1 tl vanille-essence of -extract (puurder en meer alcohol)
250 g verse frambozen (of bessen of...)

Bereiding

Verwarm de oven tot 180 0 C. Zeef de bloem, voeg wat zout toe en zet weg. We volgen deels de methode van Martha Stewart, een crack op bakgebied, dus dat schept vertrouwen. Ons recept is wel anders. We gebruiken geen cream of tartar, oftewel wijnsteenpoeder, dat de eiwitten stabiliseert. Dit heeft niet iedereen in zijn keukenkast staan. Wij hadden het wel, maar het bleek alweer vijf jaar over z’n houdbaarheidsdatum heen te zijn. Geen paniek: het lukt ook met citroen!

Sla de eiwitten enigszins stijf met een mixer, twee minuten, natuurlijk in een vetvrije kom. Doe het citroensap erbij en mix weer twee minuten. Voeg de suiker toe, mix weer en doe er dan de vanille-essence bij. Voeg ongeveer een derde (!) van de bloem-met-zout toe en schep die om (nu niet meer mixen). Dan de rest, in nog twee porties. Schep het mengsel in een niet-ingevette bakvorm, het liefst een gladde tulbandvorm, waar een angel cake officieel in gemaakt schijnt te moeten worden. Wij gebruikten een rijstrandvorm, en dat ging ook prachtig. Het gaat erom dat er in het midden ook een rand zit, zodat het ook daar eiwitmengsel kan ‘klimmen’, houvast heeft.

Zet de gevulde vorm in de oven. Zet de oven lager als de cake te snel bruin wordt. Hij moet er 30 à 40 minuten in blijven. Haal ’m uit de oven en laat de cake nog een uur in de vorm. Ga dan met een scherp mes strak langs de randen van de vorm, haal de cake eruit en garneer hem met frambozen. Strooi er een beetje poedersuiker overheen voor wat extra feestelijkheid én om eventuele oneffenheden in de cake te maskeren.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden