null Beeld
Beeld

ReceptNatasja Kilerciyan

Kunstzinnige gadogado-loempia

Foodspecialist Natasja Kilerciyan runt haar eigen cateringbedrijf. Ze kookt graag eten dat mensen intens genot geeft en tegelijkertijd verbindt.

Sommige gerechten kun je vergelijken met een stuk inspirerende kunst. Ze maken je nieuwsgierig, ze trekken je aandacht, ze zijn een lust voor het oog of ze maken wat in je los. Het kunnen de vormen zijn, de kleuren, maar het kan ook de prikkeling van je zintuigen zijn. Nog voordat je het gerecht hebt gegeten of zelfs geproefd.

Mijn volgende gerecht is er ook zo een die bij mij al heel wat los maakt. Mijn slanke gadogado loempia’s. Deze worden gemaakt met Vietnamese rijstvellen. Als je hier nooit eerder mee hebt gewerkt is het echt een aanrader om ze toch even een keer aan te schaffen. Vietnamese rijstvellen zijn laag in calorieën, licht verteerbaar en bevatten geen gluten. Je kunt ze tegenwoordig in bijna elke supermarkt kopen, of elke toko en/of andere kleine buitenlandse supermarkten.

Het is niet alleen een mooi gerecht, waarmee je jezelf en/of je gasten kunt imponeren. De kleuren die door de loempia heen schijnen, geven mij altijd een bepaalde warmte van binnen. Het is ook nog eens goed om niet een lading calorieën binnen te krijgen. Dit betekent dat je er meer van kunt eten en toch bewust kunt genieten. Ook kun je met de overgebleven rijstvellen ook andere nuttige dingen doen. Zoals bijvoorbeeld vegan bacon maken of sushi te rollen in plaats van de bekende nori-vellen.

Mocht je nou wat extra tijd over hebben, maak dan ook even snel een dipsaus met 100 milliliter kokosmelk, 10 gram pindakaas, 1 eetlepel sojasaus en wat sambal naar smaak. En anders is het dippen in de sojasaus ook erg lekker.

Ingrediënten voor 4 personen

• 140 gram rijstvellen (hoeveelheid rijstvellen is ook afhankelijk van hoeveel vulling er in je loempia gaat
• 2 kropjes baby romaine sla
• 1/2 blok groentebouillon
• 120 gram mihoen
• 1 eetlepel sesamolie (zonnebloemolie mag ook)
• halve komkommer
• 75 gram wortel julienne
• 2 bosuitjes
• 100 gram taugé
• 100 gram vegetarisch gehakt
• 1,5 eetlepel pindakaas
• 1 theelepel sambal
• 2 eetlepels gehakte pinda’s
• sojasaus om in te dippen.

Bereiding

Doe de mihoen in een kom met het halve blokje bouillon en kokend water en roer het goed door. Laat de noedels weken totdat ze bijna beetgaar zijn. Voeg dan de taugé aan het hete water toe. Giet ze tegelijkertijd af en spoel ze goed door met koud water.

Snijd de komkommer en bosui in dunne reepjes. Snijd de kontjes van de baby romaine-sla en gooi de buitenste bladeren weg. Haal de rest van de bladeren eraf en was ze in water. Verwijder de harde kern uit de blaadjes. Verhit een eetlepel olie op middelhoog vuur en doe hier het vegetarische gehakt in. Bak dit voor een minuutje en voeg dan de sambal, pindakaas en 4 eetlepels water toe. Roer dit goed door en zet het vuur af.

Zet alle ingrediënten in kommetjes klaar zodat het rollen van de rijstvellen kan beginnen. Haal een rijstvel door een kom met heet water voor ongeveer 25 seconden of totdat het rijstvel redelijk zacht aanvoelt. Leg het rijstvel vervolgens voorzichtig op een groot snijplank of een schoon aanrecht. Leg hier nu eerst een blaadje sla op in het midden. Leg hier wat plakjes wortel, komkommer, en mihoen op. Maak het af met de bosui, 1 of 2 eetlepels van het gehaktmengsel en wat gehakte pinda’s. Let er goed op dat je niet te veel vulling in de springrolls doet.

Vouw nu eerst de zijkanten over de vulling naar binnen. Pak dan het gedeelte wat het dichtst bij je ligt en leg ook dit over de vulling. Rol hem nu zo strak mogelijk op. Herhaal dit met al je rijstvellen tot de vulling op is. Je kunt het oprollen vergelijken met het rollen van elke andere loempia. Serveer het met wat sojasaus.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden