null Beeld
Beeld

ReceptJoke Boon

Kruidige spinaziestamppot met paddenstoelenjus, perfect voor tussen de winter en het lichtere voorjaarseten

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Zo aan het eind van de winter bent u misschien een beetje stamppotmoe. Begon u in de herfst vol enthousiasme met het stampen van hutspot, zuurkool, andijvie en later boerenkool, nu bent u er vast hélemaal klaar mee. Dat is heel begrijpelijk, ik heb het zelf ook. We snakken naar groen, licht, fris knisperende blaadjes en alles wat op lente lijkt.

Daarom heb ik vandaag een stamppot voor u die perfect past tussen de winter en het lichtere voorjaarseten: kruidige spinaziestamppot met paddenstoelenjus. Een lekkere, lichte(re) stamppot met een fijne smaak. De paddenstoelenjus maakt het compleet.

U kunt er een gehaktballetje of vega(n)burger bij eten, net wat u lekker vindt. En daarna bergt u de stamper op, tot het vanzelf weer herfst wordt.

Ingrediënten

• 800 gram aardappelen, geschild en in stukken gesneden
• 450 gram spinazie, gewassen
• 1 groene peper
• 1 sjalot
• 1 teen knoflook
• 1 tl gemalen kurkuma
• 1 ½ tl komijnzaad
• olie
• peper en zout
• 100-150 ml romige kokosmelk
• paddenstoelenjus
• 1 sjalotje gesnipperd
• 250 gram champignons, in plakjes
• 1 tl gedroogde tijm
• 1 el bloem
• 150-200 ml (paddenstoelen)bouillon
• scheutje rode wijn of 1 el balsamicoazijn

Bereiding

Verhit 2 eetlepels olie in een ruime koekenpan. Hak de peper (met zaadjes), de sjalot en knoflook fijn. Fruit al omscheppend 3 minuten zachtjes aan. Voeg dan het komijnzaad en de kurkuma toe en bak 1 minuut mee.

Voeg de spinazie in delen toe en bak al omscheppend tot de spinazie slinkt, dit duurt 3-5 minuten. Zet het vuur uit en roer er 1-2 eetlepels kokosmelk door. Snij de spinazie fijn. U kunt dit ook goed met de keukenschaar doen door knippend door het mengsel te gaan.

Kook de aardappelen in licht gezouten water gaar. Giet af en stamp fijn. Maak er met de kokosmelk een smeuïge puree van en schep de iets fijner gesneden spinazie erdoor. Warm nog even goed door alvorens u het serveert.

Terwijl de aardappelen koken maakt u de paddenstoelenjus.

Verhit 2 eetlepels olie in een ruime koekenpan. Bak de sjalot 2 minuten aan en voeg dan de champignons toe. Bak al omscheppend tot deze gaan kleuren. Bestrooi met de tijm. Schep de bloem erdoor en laat deze 1 minuut zachtjes meebakken.

Schenk al roerend de bouillon erbij en laat indikken tot een saus. Schenk er een scheutje (2-3 eetlepels) wijn of een eetlepel balsamicoazijn door en maak op smaak met peper en zout. Serveer de jus bij de stamppot.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden