ReceptKruidige duindoornlimonade

Kruidige duindoornlimonade

Samuel LevieBeeld Mark van der Zouw

Iedere week verwondert Samuel Levie zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten.

Ik wandelde door de uitgestrekte bossen en duinen langs de Franse Opaalkust. Mijn oudste dochter komt momenteel de bank niet af voor een ‘gezellige’ wandeling, dus ik zette een beproefd recept in. Een eetbare speurtocht. In het bos plukten we wilde aardbeien en roken we aan paarse oreganobloemen. Hoog in de struiken zaten de eerste zoete bramen verstopt en we plukten en proefden de gele bloemen van de rucolaplant.

Opeens hoorde ik gegil. Ze was geprikt door de hoofdprijs van onze speurtocht: de duindoorn. De bessen zijn vrij klein, geel van kleur en ze groeien aan nare, met scherpe doornen gewapende struiken waar veel mensen weleens een stekelige ontmoeting mee hebben gehad.

Duindoornbessen zijn knetterzuur, maar smaken tropisch naar passievrucht. De besjes hebben een kleine harde pit, wat ze onaangenaam maakt om ze zo uit het vuistje te eten. De duindoornbes duikt steeds vaker op in restaurants die zich laten voorstaan op het gebruik van lokale producten.

Vorig jaar ben ik de duinen ingegaan om een lading te plukken en te verwerken in een kombucha (frisdrank op basis van gefermenteerde thee). De lange, stevige handschoenen beschermden mijn armen nauwelijks, maar het resultaat was echt fenomenaal. Duindoorn is een belangrijke plant voor de zanderige duingebieden omdat de wortelknolletjes stikstof in de verder schrale bodem brengen, die als meststof fungeert voor zowel de duindoorn zelf als ook voor andere planten. Verder biedt de struik beschutting aan vogels, reeën en konijnen ­tegen luidruchtige strandgangers.

Duindoornbessen mogen dan voor gevorderden zijn, de smaak maakt een worsteling met de struik meer dan waard.

Mocht je een grote vriezer tot je beschikking hebben, dan kun je de takken met bes en al invriezen. Flink schudden en de bessen komen dan van de plant gerold. Scheelt toch weer een paar schrammen.

Kruidige duindoornlimonade

Ingrediënten:

• 1 kilo duindoornbessen

• 10 peperkorrels

• jeneverbessen

• liter water

• gram suiker

Bereiding

Breng water met de duindoornbessen, peperkorrels en jeneverbessen aan de kook en laat een minuut of 20 rustig koken. Druk het geheel door een zeef en filter het vocht daarna nog een keer door een kaasdoek of vochtige schone theedoek. Knijp de theedoek voorzichtig uit om er zoveel mogelijk vocht uit te krijgen.

Breng het vocht nogmaals aan de kook en voeg de suiker toe. Roer door, zodat suiker en sap samen een mooie siroop worden. Doe de siroop heet in schone flessen en zet koud. Gebruik de siroop in combinatie met bubbeltjeswater en ijsklontjes of doe als je wilt een scheutje in een glas champagne. Perfect voor een zomerse borrel.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden