ReceptKruidenpolenta met eieren en feta

Kruidenpolenta met eieren en feta

null Beeld

Dit recept (van chef Yotam Ottolenghi) voor ovengegaarde polenta is een uitkomst als je dol bent op polenta, maar geen zin hebt om minstens een half uur te staan roeren. Je hebt er grofkorrelige, ‘echte’ polenta voor nodig, die een romiger resultaat geeft dan de instant versie. Natuurlijk kun je ook een gewone basispolenta in de oven gaar koken, maar deze variatie, met kruiden, groenten, twee soorten kaas, bosui, knoflook en eieren is spectaculair én bespaart heel wat roerwerk. Geef er een simpele groene salade bij en je hebt een voortreffelijk maal. In plaats van kippenbouillon kun je ook groenten- of kruidenbouillon nemen.

Hoofdgerecht voor 4 à 5 personen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pureer de (diepvries)mais kort in de keukenmachine tot een grove puree. Meng in een kom de mais, spinazie, polenta, Parmezaanse kaas, bijna alle in dunne ringen gesneden bosui (op 2 el na), bijna alle koriander (op 2 el na), peterselie, dille, 1½ tl zout en ½ tl ­peper. Doe dit mengsel over in een diepe ovenschaal, en roer de melk, bouillon en boter erdoor. Zet de polenta 20 minuten in de oven en neem ’m dan eruit; roer goed door. Zet de polenta terug in de oven en laat het gerecht in nog ca. 20 minuten verder gaar worden. Neem de schaal uit de oven en schakel de oven naar 225 graden. Roer de polenta opnieuw stevig door; het moet smeuïg zijn, en niet te dik of droog. Roer er zonodig meer melk of bouillon doorheen. Roer de helft van de verkruimelde feta erdoor.

Maak met een lepel 8 kuiltjes in de polenta. Breek een ei in ieder kuiltje en bestrooi met wat zout. Verdeel de rest van de feta erover. Bak de schotel nog 10 à 15 minuten in de oven, tot de eiwitten gestold zijn en de dooiers nog iets zacht zijn. Roer intussen de rest van de bosui en koriander door de olijfolie. Schep dit mengsel gelijkmatig over de gare polenta en bestrooi met rode pepervlokken. Serveer direct.

Ingrediënten

• 250 g maiskorrels
• ca. 200 g jonge spinazie, grofgesneden
• 150 g (grove) polenta
• 50 g versgeraspte ­Parmezaanse kaas
• 6 bosuitjes
• grofgehakt: 25 g koriander, 3 el platbladige ­peterselie, 3 el dille
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 550 ml volle melk
• 450 ml kippenbouillon
• 40 g boter, in stukjes
• 125 g feta
• 8 kleine eieren
• 2 el olijfolie extra ­vierge
• ½ tl rode pepervlokken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden