null Beeld
Beeld

ReceptNatasja Kilerciyan

Krokante kip katsu curry

Foodspecialist Natasja Kilercyan runt haar eigen cateringbedrijf en kookt graag eten dat mensen intens genot geeft, maar ook verbindt met elkaar.

Wat is dit toch lekker’, of: ‘Dit willen wij nog een keer bij jou bestellen’, of: ‘Die kip katsu is een blijver’. Het zijn een paar van de enthousiaste berichten die ik ontvang als ik weer een borrel of diner heb verzorgd waar de kip katsu in voorkomt. Je kunt het ook gewoon krokante kip noemen, of zelfs een kipschnitzel.

In dit Japanse gerecht bak je de kip met een laagje panko (Japans paneermeel) in een pan met zonnebloemolie goudbruin en krokant. Het wordt traditioneel gegeten met een romige gele currysaus en rijst. Maar je ziet de krokante kipstukjes ook steeds vaker tussen een broodje. Of in combinatie met wat bonen naar keuze en een hummus in een wrap.

Wat ik ook graag doe is de kip katsu omtoveren tot een Italiaanse variant, door de panko te mixen met wat Parmezaanse kaas en gedroogde oregano. Als je de kip dan in mooie dikke plakken snijdt en presenteert op een bord met romige pasta of risotto, bouw je een nog hechtere band op met je smaakpapillen. Goed voor je culinaire zelfbeeld ook.

Ingrediënten voor 4 personen

• 4 stuks kipfilet ongeveer 130 gram per stuk

• 500 gram broccoli

• 3 bosuien (gesneden in dunne ringen)

• 300 gram pandanrijst

• 2 eetlepels bloem

• 1 ei

• 150 gram panko

• 3 eetlepels kerrie of garam masala

• 1/2 eetlepel kurkuma

• 1 blokje kippenbouillon

• snufje zwarte peper

• 1/2 eetlepel geraspte verse gember (mag ook in kleine stukjes gesneden zijn)

• 400 milliliter kokosmelk

• beetje zout naar smaak

• 1/2 theelepel knoflookpoeder

• 250 milliliter zonnebloemolie

Bereiding

Dep de kipfilets droog met keukenpapier. Sla daarna elke kipfilet plat tot ze ongeveer 1-1,5 centimeter dik zijn. Gebruik hiervoor een deegroller of een koekenpan. Dit plat slaan doe je zodat de kip gelijkmatig en snel gaart. Bestrooi de kip met wat knoflookpoeder en zout. Kook ondertussen de rijst.

Snij de broccoli in stukjes van 2 à 3 centimeter en kook die maximaal 4 à 5 minuten. Laat ze schrikken met koud water tijdens het afgieten. Let erop dat ze een lekkere bite houden en niet te zacht worden.

Meng 5 eetlepels zonnebloemolie met de kerrie, kurkuma, verse gember en zwarte peper tot een papje. Verhit een beetje olie in een wokpan en voeg het ‘currypapje’ toe. Schep goed om, tot de geuren van de specerijen vrijkomen. Doe de kokosmelk en het bouillonblokje erbij, schep weer goed om en laat 6 minuten zachtjes doorkoken.

Zet een bord klaar met bloem en een snufje zout, klop het ei los in een diep bord en doe de panko in een derde bord. Haal de kipfilet door de bloem, haal hem door het ei en daarna door de panko. Elke kipfilet moet een mooi laagje panko krijgen.

Verhit in een diepe koekenpan een laagje van 1 cm zonnebloemolie. Test of de olie heet genoeg is door er een paar panko kruimels in te strooien. Wanneer die gaan ‘dansen’ is de olie heet genoeg. Leg voorzichtig de kipfilets in de pan en bak 3-4 minuten aan beide kanten tot het korstje helemaal mooi bruin is. Haal voorzichtig uit de pan. En laat deze even rusten op een bord met wat keukenpapier.

Doe de rijst op de borden, verdeel je curry met broccoli er over. Snijd de kip katsu in plakjes en verdeel over de borden. Garneer de borden met de gesneden bosui.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden