ReceptBas Robben
Krokante kikkererwten uit de airfryer (of oven)
Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.
In het afgelopen seizoen van Nederlands beste serie van dit moment, Oogappels, belandde vader Tim in een midlifecrisis en sloeg hij door in dé sport voor de late veertiger: wielrennen. Ik kan me er inmiddels iets bij voorstellen, hoewel pas in de dertig, door de gigantische potten voedingssupplementen die de voorraadkast domineren. Net als Tim wil ik de maakbaarheid van het lichaam tot in den treure optimaliseren met whey eiwitpoeder, creatine, collageen en magnesium. Terwijl ik best weet dat een gebalanceerd dieet, met veel eiwitten, meer wonderen verricht dan die pillendoos alleen.
Die maniakale gekte slaat nog verder door. Want alles moet afgewogen en ingevoerd in de app, om de calorieën en macronutriënten te registreren. Mijn partner wordt soms gek van me en dat bereikte laatst na vier weken – en dat vond ik nog best knap – een dieptepunt nadat hij heel lief een bakje magere kwark had klaargezet, met wat stukjes verse mango. Zonder het af te wegen, de barbaar.
De pillen, de poeders, de glibberige drankjes drink ik nog, maar van het calorie ‘tracken’ ben ik afgestapt. Ik ben nog wel verknocht aan alles waar eiwit in zit, en dat is vaker vlees dan mij lief is. Ik heb het nu eenmaal niet zo op bonen. Maar deze snack van crunchy kikkererwten is wél heel lekker, een beetje zoals die knapperbolletjes voor in de soep. In de airfryer drogen en bakken die stukken egaler dan in de ouderwetse oven, waardoor krokant ook echt krokant is. En ze zitten ramvol eiwitten.
Ingrediënten (snack voor 2 personen)
• 1 glazen pot kikkererwten (400 g)
• 2 el olijfolie
• 1 tl knoflookpoeder
• 1 tl uienpoeder
• ½ tl komijnpoeder
• ½ tl korianderpoeder
Bereiding
Schud het blik kikkererwten leeg in een vergiet boven de gootsteen. Spoel schoon onder koud water, laat goed uitlekken en strooi vervolgens op een schone theedoek. Dep de kikkererwten zo goed als mogelijk droog. Doe ze daarna in een kom.
Voeg de olijfolie en de specerijen toe aan de kom en hussel goed. Strooi de kikkererwten in het mandje van de airfryer.
Bak de kikkererwten 25-30 minuten op 180 graden tot ze krokant zijn. Schud het mandje een paar keer. Zet daarna de airfryer uit, maar laat de lade nog 15 minuten dicht. Breng de kikkererwten daarna op smaak met zout.
Tip: geen airfryer? Bekleed dan een bakplaat met bakpapier en volg het recept op dezelfde wijze. Hussel de kikkererwten een paar keer zodat ze mooi egaal krokant worden. Misschien heeft de oven daar wel iets langer voor nodig.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.